Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProducts}})

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Με αυτή την αγορά σας κερδίζετε {{cartProductsTotalPoints}} Points για επόμενες αγορές
Blog
Ginger: Το Φυσικό Αντιφλεγμονώδες που Ανακουφίζει από τον Πόνο - Main post image
Συντακτική ομάδα του heals, 08-11-2024 Όλοι οι συγγραφείς

Ginger: Το Φυσικό Αντιφλεγμονώδες που Ανακουφίζει από τον Πόνο


Ποιος θα περίμενε ότι μια ρίζα με τόσο έντονη γεύση κρύβει τόσα μυστικά για την υγεία μας; Το τζίντζερ, πέρα από το να προσθέτει μια πιπεράτη νότα στα φαγητά μας, είναι ένα φυσικό φάρμακο με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ας δούμε πώς αυτό το θαυματουργό βότανο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητά της ζωής μας.


Πίνακας Περιεχομένων

  1. 1. Τι είναι το ginger
  2. 2. Οφέλη του ginger
  3. 3. Αντενδείξεις-παρενέργειες
  4. 4. Συμπέρασμα


Τι είναι το ginger

Το ginger (τζίντζερ) ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale (Ζιγγιβέρις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη φυσική ιατρική. Ως μπαχαρικό στο φαγητό προσδίδει το ευχάριστο, λεμονοειδές άρωμά του και μια ευχάριστη, ζεστή πικάντικη γεύση. Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη νότια Ασία και αργότερα συνεχίστηκε στην ανατολική Αφρική και την Καραϊβική.  Η πιπερόριζα είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και συναντάται στις ιατρικές παραδόσεις της Ινδίας και της Κίνας, συνήθως σε αφεψήματα, όπως το τσάι, βάμματα και μίγματα αιθέριων ελαίων. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη ναυτία, τη δυσπεψία, τον πονοκέφαλο, τις φλεγμονές και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.



Οφέλη του ginger

Το ginger έχει μελετηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα κύρια ενεργά συστατικά του, που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία, είναι η ζιγγερόλη και η σαγαόλη. Tο τζίντζερ είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών Β (Β2, Β3, Β6 Β9), βιταμίνης C, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου. Ακόμη, διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες ωφέλειες από τη λήψη του είναι οι εξής:


Ανακούφιση από τη ναυτία και τον εμετό

Το τζίντζερ κατευνάζει την νευρικότητα του στομάχου, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας, μειώνει την τάση για εμετό και προλαμβάνει τον ίλιγγο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά, όπως σε μετεγχειρητικές περιόδους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανακούφιση από την πρωινή ναυτία ή ακόμα και προληπτικά σε περίπτωση αδιαθεσίας λόγω μετακινήσεων. Οι υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ναυτίας και του εμετού. Το τζίντζερ φαίνεται να αναστέλλει τη δραστηριότητα αυτών των υποδοχέων, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της ναυτίας. Το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα άλλων νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ναυτίας, όπως η ακετυλοχολίνη και η ντοπαμίνη.


Βελτίωση της πέψης

Οι δραστικές ουσίες του τζίντζερ, ενισχύουν τη δράση της θρεψίνης και της παγκρεατικής λιπάσης, μειώνοντας τις κράμπες του εντέρου και βελτιώνοντας την κινητικότητά του. Παράλληλα το τζίντζερ προλαμβάνει τη δυσπεψία, το μετεωρισμό και το φούσκωμα. Οι δραστικές ενώσεις του τζίντζερ, όπως η τζιντζερόλη, διεγείρουν την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, όπως η θρεψίνη και η παγκρεατική λιπάση. Αυτά τα ένζυμα είναι απαραίτητα για την αποδόμηση των τροφών σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Η φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.



Ανακούφιση από τον πόνο 

Το τζίντζερ συμβάλλει στη μυϊκή αποκατάσταση έπειτα από έντονη σωματική δραστηριότητα, καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στους πόνους περιόδου σε περιπτώσεις πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. Οι δραστικές ενώσεις του τζίντζερ, όπως τα gingerols και τα shogaols, αναστέλλουν την παραγωγή των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη μετάδοση των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο. Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει την ευαισθησία των υποδοχέων του πόνου, καθιστώντας μας λιγότερο ευαίσθητους στα ερεθίσματα που προκαλούν πόνο.

εικονα με ginger


Μείωση των φλεγμονών

Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα. Η δράση του εστιάζει στην αναστολή της έκφρασης της προφλεγμονώδους κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2). Η COX-2 είναι ένα ένζυμο που παράγει προσταγλανδίνες, ορμόνες που προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Με τη μείωση της δραστηριότητας της COX-2, το τζίντζερ μειώνει την παραγωγή προσταγλανδινών και καταστέλλει τη φλεγμονή. Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η τζιντζερόλη και το shogaol. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.


Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η τζιντζερόλη, ως δραστικό συστατικό του τζίντζερ, ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ενεργοποιώντας τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έτσι, ο οργανισμός μας είναι σε θέση να ανταποκριθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε απειλή, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο. Μια πολύ χαμηλή συγκέντρωση (σχεδόν 15 μικρογραμμάρια τζιντζερόλης ανά λίτρο αίματος) μπορεί να θέσει τα κύτταρά μας σε ετοιμότητα, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα ιούς και λοιμώξεις. Η τζιντζερόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών.


Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Το τζίντζερ διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι πιο αποτελεσματικά στην απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της. Τα β-κύτταρα του παγκρέατος είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να προστατεύσει αυτά τα κύτταρα από βλάβες, διατηρώντας έτσι την ικανότητά τους να παράγουν ινσουλίνη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.



Καρδιαγγειακή υγεία

Το τζίντζερ μπορεί να ρυθμίσει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, αποτρέποντας τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαιμοπεταλιακή δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει την ικανότητα των αιμοπεταλίων να συγκεντρώνονται και να σχηματίζουν θρόμβους. Με τη ρύθμιση της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων, το τζίντζερ συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.




Αντενδείξεις - παρενέργειες

Η λήψη του ginger πρέπει να γίνεται με προσοχή και συνέπεια, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως καούρες και αέρια, ενώ πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με πεπτικό έλκος. Να αποφεύγεται η λήψη από άτομα που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, καθώς οι αντιπηκτικές ιδιότητες του τζίντζερ μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για καρδιακές αρρυθμίες ή/και φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη τζίντζερ, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πτώση της πίεσης, ζαλάδα ή αδυναμία. Ακόμη, δεν συνίσταται η παράλληλη λήψη τζίντζερ με αντιόξινα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ασπιρίνη. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ginger, προς αποφυγή επεισοδίων υπογλυκαιμίας. Τέλος, έγκυες, θηλάζουσες και ογκολογικοί ασθενείς, καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους σε περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν το τζίντζερ στη δίαιτά τους.



Συμπέρασμα

Το τζίντζερ, πέρα από το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη ζεστή του γεύση, κρύβει έναν πλούτο ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό. Πριν εντάξουμε το τζίντζερ στη διατροφή μας, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.


Το heals προτείνει: 




Πηγές

White B. Ginger: an overview. Am Fam Physician. 2007 Jun 1;75(11):1689-91. PMID: 17575660.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17575660/

Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018 Nov 5;7(1):96-108. doi: 10.1002/fsn3.807. PMID: 30680163; PMCID: PMC6341159. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6341159/

Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013 Apr;4(Suppl 1):S36-42. PMID: 23717767; PMCID: PMC3665023. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3665023/

https://medmate.com.au/news/is-ginger-good-for-you/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/383240/tzintzer-gia-ti-rythmisi-toy-sakxaroy-osa-prepei-na-xerete-vinteo