
Ψείρες: Πώς μεταδίδονται και πώς θα τις εξαφανίσουμε;
Είστε έτοιμοι για την επιστροφή στα σχολεία;; Γνωρίζετε ότι οι μικροί μας φίλοι μπορεί να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι μαζί με απρόσμενους επισκέπτες! Ας δούμε μαζί μερικές πληροφορίες για τους ανεπιθύμητους φίλους, τις ψείρες..
Πίνακας Περιεχομένων
Τι γνωρίζουμε για τις ψείρες;
Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά παρασιτικά έντομα. Δεν έχουν φτερά και ζουν και αναπαράγονται στο τριχωτό της κεφαλής έχοντας ως αποκλειστική τροφή το αίμα. Το ήξερες ότι μια ενήλικη ψείρα έχει το ίδιο μέγεθος με ένα σπόρο σουσαμιού;
Πόσες είναι όμως; Συνήθως είναι λίγες για αυτό και δεν γίνονται έυκολα ορατές στα μαλλιά. Το χρώμα τους μάλιστα έχει την ικανότητα να αλλάζει και να μετατρέπεται σε καστανό, καστανόξανθο και μαύρο!! Αυτό που συχνά αντιλαμβανόμαστε στα μαλλιά δεν είναι οι ψείρες, αλλά τα υπολείμματα από τα αυγά τους (κόνιδες). Αυτά είναι λευκά, πολυάριθμα και κολλάνε σε απόσταση λίγων χιλιοστών από τη ρίζα της τρίχας. Τόσο οι ψείρες όσο και οι κόνιδες εντοπίζονται πιο εύκολα στο πίσω μέρος της βάσης του λαιμού, στους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά.
Οι ψείρες ζούνε περίπου 40 ημέρες, και κατά τη διάρκεια της μικρής ζωής τους, γεννάνε περίπου 300 αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από τους 31°C και γι’ αυτό τα αυγά τους προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος που το κούρεμα με την «ψιλή» μπορεί να απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως τα αυγά τους.
Tip: σε περίπτωση που η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό), τότε η ψείρα θα φύγει για να αναζητήσει νέο ξενιστή. Αναμενόμενα λοιπόν, οι ειδικοί συστήνουν τη συχνή χρήση θερμού αέρα με πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο.
Είναι επικίνδυνες;
Οι ψείρες έχουν την τάση αρχικά να εξάπλωνονται και σε δεύτερο χρόνο να παρουσιάζουν συμπτώματα στον ξενιστή τους. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι η έντονη φαγούρα. Γνωρίζατε ότι η φαγούρα που προκαλούν είναι αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης του δέρματος στα δαγκώματα τους;; Φαινομενικά ο κνησμός δεν είναι επικίνδυνος. Σε περίπτωση ωστόσο που το παιδί ξύνεται πολύ και πληγώνει την επιδερμίδα του τριχωτού της κεφαλής του, πιο σοβαρές δερματικές μολύνσεις, μπορεί να προκληθούν. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα και πρήξιμο του δέρματος ή αν σας παραπονεθούν ότι οι λεμφαδένες του λαιμού τους πονάνε ή ότι γίνονται πιο μαλακοί, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης του δέρματος.
Πως μεταδίδονται;
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης τους είναι από στενή, παρατεταμένη επαφή κεφαλής-κεφαλής. Άρα οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης είναι οι εξής:
- Mε την άμεση προσωπική επαφή.
- Με την ανταλλαγή ρούχων.
- Με την ανταλλαγή πετσετών, χτένων και βούρτσων.

Πώς θα τις απομακρύνουμε;
Οι τακτικοί έλεγχοι για ψείρες είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε τις ψείρες κεφαλής πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν το κεφάλι του παιδιού σας. Θα τις απομακρύνουμε με:- Με μεταλλικά χτενάκια. Αυτά θα μας βοηθήσουν να ξετρυπώσουμε τα παράσιτα και να ξεκολλήσουμε τις κόνιδες για πάντα!!
- Με ειδικά προϊόντα για τα παιδιά. Μην ξεχνάτε!! Η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί την τρίτη και έβδομη ημέρα μετά την πρώτη θεραπεία ώστε να σκοτωθούν και τα τελευταία παράσιτα που βρίσκονταν μέσα σε αβγά και δεν είχαν εκκολαφθεί.
- Με απολύμανση σε υψηλή θερμοκρασία των σεντονιών και των προσωπικών μας αντικειμένων (χτένες, καπέλα).
- Με τη χρήση ατμού, για τον καθαρισμό των στρωμάτων και των χαλιών.
4 Μύθοι και Αλήθειες για την εξάπλωση και την καταπολέμηση των ψειρών!!
1. Οι ψείρες σχετίζονται με την κακή υγιεινή.….ΛάθοςΟι ψείρες δεν έχουν καμία σχέση με την κακή υγιεινή. Η εξάπλωσή τους στηρίζεται αποκλειστικά στις συχνές συναναστροφές με άτομα που έχουν ψείρες.
2. Τα κατοικίδια δεν έχουν ψείρες…..Σωστό
Και όμως οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής δεν επιβιώνουν στα αγαπημένα μας ζώα.
3. Οι ψείρες δεν πηδούν και δεν πετούν…..Σωστό
Μάλιστα, για να πάνε από την μία τρίχα στην άλλη....απλά περπατάνε!!
4. Οι ψείρες προκαλούν πάντα φαγούρα….Λάθος
Αν νομίζατε ότι η φαγούρα είναι το σύμπτωμα που θα προδώσει την παρουσία τους, κάνετε λάθος. Μπορεί να υπάρχουν στο κεφάλι τους και να μην το πάρετε είδηση!! Για αυτό η λύση είναι μία, κατά την επιστροφή στα σχολεία τακτικός έλεγχος στο κεφάλι των παιδιών.
Συμπέρασμα: Η πρόληψη και οι τακτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι. Βρείτε προληπτικά αντιφθειρικά προϊόντα, τα οποία θα βοηθήσουν το παιδί σας να μην κολλήσει, ακόμα και αν υπάρξει έξαρση στην τάξη του.
Το Heals.gr προτείνει:
1. Pharmasept X-lice Cologne Αντιφθειρική Λοσιόν 100ml. Προληπτική αντιφθειρική λοσιόν καθημερινής χρήσης. Αποτελεσματικός και ασφαλής εντομοαπωθητικός παράγοντας, φυσικής προέλευσης, εγκεκριμένος από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.
2. Frezyderm Lice Rep Extreme Repellent Spray Προληπτική Αντιφθειρική Λοσιόν 150ml. Ένα spray για καθημερινή χρήση το οποίο δεν λαδώνει τα μαλλιά.
3. Repel Anti-lice Restore Αντιφθειρική Αγωγή Σαμπουάν-Λοσιόν 200ml. Το Repel® Anti-lice Restore αποτελείται από Lotion/Shampoo & ειδικά σχεδιασμένο χτενάκι, και απαλλάσσει αποτελεσματικά το τριχωτό της κεφαλής από τις ψείρες και τις κόνιδες. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ήδη υπάρχει διαπιστωμένη προσβολή από ψείρες.