
Φλεγμονές του Εντέρου: Ποια διατροφή θα με βοηθήσει;
Κάθε χρόνο, στις 19 Μαίου, ολόκληρος ο κόσμος ενώνεται για να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Νόσων του Εντέρου. Αυτή η ειδική ημέρα έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για αυτές τις παθήσεις που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Στο σημερινό άρθρο, θα διερευνήσουμε τις ιδιοπαθείς νόσους του εντέρου, τα συμπτώματά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, καθώς επίσης και τη διατροφή που μπορεί να βοηθήσει.
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι οι ιδιοπαθείς νόσοι του εντέρου;
Οι ιδιοπαθείς νόσοι του εντέρου αποτελούν μια ομάδα χρόνιων φλεγμονωδών νόσων στο γαστρεντερικό σύστημα, οι οποίες περιλαμβάνουν την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn. Αυτές οι νόσοι επηρεάζουν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν φλεγμονή, πόνο, διάρροια και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο και τον ορθό. Η νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα.
Η αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή, αλλά θεωρείται πως είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η διάγνωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου γίνεται με διάφορους τρόπους, με κυριότερους την εξέταση κοπράνων και αίματος και την κολονοσκόπηση.
Ελκώδης Κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και πληγές (έλκη) στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Όσο περισσότερο τμήμα του παχέος εντέρου έχει προσβληθεί, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα. Χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης και οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς την προκαλεί. Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε φυσιολογικά βακτήρια του πεπτικού σωλήνα. Ή ότι κάποια άλλα είδη βακτηρίων και ιών την προκαλούν.
Η πλειοψηφία των ατόμων που νοσούν δηλώνει πως εμφανίζει συμπτώματα ήπιας έως μέτριας έντασης, κατά τη φάση έξαρσης. Επιπλέον, κάθε άτομο εκδηλώνει τη νόσο με διαφορετικό τρόπο, με τα πιο κοινά συμπτώματα να είναι τα εξής:
- Διάρροια (με ή χωρίς αίμα/πύον)
- Πόνος και κράμπες στην κοιλιά
- Απότομη ανάγκη για αφόδευση
- Πόνος κατά την αφόδευση
- Αίμα στα κόπρανα
- Αίσθημα κόπωσης
- Απώλεια όρεξης
- Απώλεια σωματικού βάρους (ακούσια)
- Ναυτία και τάση για έμετο
- Πυρετός (συνήθως δέκατα)
Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, προβλήματα στα μάτια, ή ηπατική νόσο. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Μερικοί άνθρωποι περνούν μήνες ή και χρόνια χωρίς συμπτώματα (ύφεση). Στη συνέχεια, όμως, μπορεί να έχουν έξαρση της ασθένειας.
Νόσος του Crohn
Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που επηρεάζει το πεπτικό μας σύστημα. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο πεπτικό σύστημα. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή που εκτείνεται βαθιά στα στρώματα του εντερικού τοιχώματος. Η νόσος του Crohn μπορεί να μην εκδηλωθεί με συμπτώματα για πολλά χρόνια σε κάποιους ασθενείς, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί με συχνές εξάρσεις σε άλλους. Και αυτή η φλεγμονώδη νόσος παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις,
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- διάρροια
- πόνο στην κοιλιά
- αίσθημα κόπωσης
- απώλεια βάρους
- πυρετό
- άφθες στο στόμα
- εξανθήματα
- πόνο στις αρθρώσεις
- κοκκίνισμα στα μάτια
- αποστήματα στην περιοχή του πρωκτού
Ποιες τροφές πρέπει να αποφέυγω και ποιες όχι;
Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε ως ασθενής με ιδιοπαθείς νόσους του εντέρου πρέπει να είναι ατομικά προσαρμοσμένη και να βασίζεται στις ατομικές μας ανάγκες και ανοχές. Οι παρακάτω γενικές κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να μας βοηθήσουν:
- Αποφεύγουμε τρόφιμα που ενδέχεται να επιδεινώνουν τη φλεγμονή: Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ιδιοπαθών νόσων του εντέρου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καφέ, αλκοόλ, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, πικάντικα και λιπαρά φαγητά.
- Επιλέγουμε εύπεπτα τρόφιμα: Κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι πιο δύσπεπτα και να επιδεινώνουν την εντερική φλεγμονή. Επιλέγουμε εύπεπτα τρόφιμα όπως μαγειρεμένα λαχανικά, βραστό ρύζι, ψητό κοτόπουλο, ψάρι, μαλακά φρούτα και πατάτες. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο ευκολοχώνευτα για το πεπτικό σύστημα και μπορούν να μειώσουν τη φόρτιση στο εντερικό σας σύστημα.
- Αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Προτιμάμε τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής αλέσεως δημητριακά και σπόρους για να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών.
- Πίνουμε αρκετό νερό: Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία του εντέρου και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προσπαθούμε να πίνουμε αρκετό νερό καθημερινά για να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.

Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες;
1. Πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του εντέρου, ελαττώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιλαμβάνονται στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.
2. Συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D. Η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών του εντέρου. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της οστικής υγείας και να μειώσει τη φλεγμονή στο εντερικό σύστημα.
3. Φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια μορφή της βιταμίνης Β9 και έχει δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών με φλεγμονές του εντέρου, ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τη συχνότητα επαναλαμβανόμενων επιθέσεων και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των νοσημάτων.
4. Προβιοτικά (λακτοβάκιλλοι). H κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ευερέθιστων μικροοργανισμών στο εντερικό σύστημα. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στη φλεγμονή του εντέρου, καθώς μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα ή την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συμπέρασμα
H διατροφή για ασθενείς με ιδιοπαθείς νόσους του εντέρου πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες και ανοχές του κάθε ατόμου. Συνεργαζόμενοι με ειδικούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ατομικό σχέδιο διατροφής που να προάγει την υγεία και την ευεξία μας.
To Heals.gr προτείνει:
1. ColonLife για Παθήσεις του Παχέος Εντέρου, 10 Ταμπλέτες + 10 Κάψουλες. Φυσικό προϊόν που συμβάλλει στην επίλυση παθήσεων του παχέος εντέρου, μέσω της λειτουργικής αποκατάστασης του εντερικού βλεννογόνου. Συστήνεται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου, νόσος του Crohn.
2. Doctor’s Formulas Enteroactin Φόρμουλα Προβιοτικών, 30 Κάψουλες. Το Enteroactin της Doctor's Formulas είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά, που συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Περιέχει δύο είδη φιλικών μικροβίων, το Lactobacillus sporogenes και το Bacillus subtilis.
3. Protexin Lepicol Συμπλήρωμα Διατροφής με Φυτικές Ίνες, Προβιοτικά και Πρεβιοτικά, 180 gr.Το Lepicol είναι ένα 100% φυσικό προϊόν με φυτικές ίνες από ψύλλιο, προβιοτικά και πρεβιοτικά. Ο φλοιός ψύλλιου είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Τα προβιοτικά που περιέχονται στο Lepicol είναι 5 διαφορετικά είδη λακτοβακίλλων.
Πηγές
1. https://www.onmed.gr/ygeia/story/326734/elkodis-kolitida-ta-symptomata-pou-tin-faneronoun
2. https://peptiko.gr/nosos-toy-crohn-ola-osa-thelete-na-mathete/
3. https://peptiko.gr/diaita-flegmonodon-noson-enteroy-nosos-crohn-elkodis-kolitida/