
Τσιμπήματα εντόμων: Πώς τα αναγνωρίζω και πώς τα αντιμετωπίζω;
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ελονοσίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, θα αναφερθούμε στα τσιμπήματα εντόμων. Είτε στην παραλία είτε στην αυλή μας, τα έντομα τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν την τιμητική τους. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας από απρόσμενους επισκέπτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα μας. Συνήθως τα τσιμπήματα προκαλούν πόνο, φαγούρα, κνησμό ή και πρήξιμο. Ας δούμε ένα ένα τα πιο συχνά τσιμπήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε.
Πίνακας Περιεχομένων
Ποιοι τύποι τσιμπήματος υπάρχουν;
Τα εξανθήματα που προκαλούνται από τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και σοβαρότητα, ανάλογα με το είδος του εντόμου και την αντίδραση του οργανισμού. Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το τύπο του τσιμπήματος, ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Κουνούπι: Το τσίμπημα του κουνουπιού είναι συνήθως μικρό και κόκκινο ή ροζ, με μια μικρή κοκκινίλα στο κέντρο. Συνήθως είναι ελαφρά ερεθισμένο και μπορεί να προκαλέσει κνησμό και φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα εξανθήματα.
Κοριός: Το τσίμπημα του κοριού είναι μικρό, σκούρο και συνήθως δημιουργεί μια μικρή κοκκινίλα στο κέντρο του εξανθήματος. Συνήθως προκαλεί έντονο κνησμό και αίσθηση ερεθισμού στην περιοχή του τσιμπήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή αντίδραση που απαιτεί ιατρική περίθαλψη.
Ακάρεα Σκόνης: Τα τσιμπήματα από ακάρεα συνήθως προκαλούν ένα μικρό κόκκινο εξάνθημα, συχνά με ένα μικρό κορυφαίο σημείο, στην περιοχή του τσιμπήματος. Συνήθως, δεν είναι πολύ επώδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν έναν ελαφρύ ή μέτριο κνησμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ερυθρότητα και κνησμό σε ευαίσθητους ανθρώπους.
Ψύλλος: Το τσίμπημα του ψύλλου συνήθως προκαλεί μια μικρή κόκκινη περιοχή με ένα μικρό κοκκίνισμα στο κέντρο. Ο ερεθισμός είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και αίσθηση ερεθισμού στην περιοχή του τσιμπήματος.
Τσιμπούρι: Το τσίμπημα του τσιμπουριού είναι συνήθως έντονο και προκαλεί ένα μεγάλο κόκκινο έντονο εξάνθημα στην περιοχή του τσιμπήματος. Συνήθως προκαλεί έντονο κνησμό, αίσθηση ερεθισμού και μια μικρή κοκκινίλα στο κέντρο του εξανθήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Μέλισσα/Σφήκα: Το τσίμπημα της μέλισσας είναι συνήθως πολύ επώδυνο και προκαλεί ένα μεγάλο, κόκκινο, και ερεθιστικό εξάνθημα στην περιοχή του τσιμπήματος. Συνήθως προκαλεί έντονο κνησμό και αίσθηση ερεθισμού στην περιοχή του τσιμπήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες.

Πώς αντιμετωπίζω τα τσιμπήματα;
Αρχικά είναι σημαντικό να μην ξύνουμε την περιοχή του τσιμπήματος, γιατί έτσι μπορεί να μολυνθεί. Πλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με σαπούνι και χλιαρό νερό και μετά εφαρμόζουμε τοπικά αντιισταμινικά προϊόντα ή After Bite προϊόντα, δηλαδή προϊόντα για μετα το τσίμπημα.
Τα After Bite είναι προϊόντα που βοηθούν στην ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο που προκαλούν τα τσιμπήματα των εντόμων. Περιέχουν συνήθως αμμωνία, μενθόλη, λεβάντα, ηλιανθόλη ή καμφορά. Η αμμωνία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και του κνησμού και επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Η μενθόλη δρα ως ανακουφιστικό για τον κνησμό, καθώς μειώνει τον πόνο και παρέχει μια δροσερή αίσθηση στο δέρμα. Η λεβάντα έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Η ηλιανθόλη και η καμφορά επίσης έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής και του πόνου.
Πώς θα προστατευτώ από τα τσιμπήματα εντόμων;
Για ακόμα μια φορά η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και αυτή μπορεί να μας σώσει από τις δυσάρεστες συνέπειες των τσιμπημάτων. Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα εντόμων:
1. Φοράμε μακριά μανίκια και παντελόνια κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων στον εξωτερικό χώρο.
2. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σπρέι ή κρέμες στην επιδερμίδα μας. Μπορούμε να προτιμήσουμε φυσικά αντικουνουπικά και εντομοαπωθητικά με σιτρονέλα.
3. Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση εντόμων, όπως στα πάρκα και τους κήπους κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
4. Ελέγχουμε τα παράθυρα και τις πόρτες στο σπίτι μας για να αποτρέψουμε την είσοδο εντόμων.
5. Κρατούμε την περιοχή γύρω από το σπίτι μας καθαρή από απορρίμματα και αποκόμματα φυτών για να αποτρέψουμε την επικίνδυνη εστία εντόμων.
6. Δεν αφήνουμε τρόφιμα ανοιχτά ή αποκαλυπτόμενα, που μπορεί να προσελκύσουν έντομα στο σπίτι μας.
Συμπέρασμα: Τα τσιμπήματα εντόμων είναι μια συνηθισμένη εμπειρία κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, και μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα μας. Η χρήση αποτελεσματικού εντομοαπωθητικού και αντικουνουπικών είναι μια εύκολη λύση για να προστατευτούμε, αλλά και στην περίπτωση που μας τσιμπήσει κάποιο έντομο, υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα και τον πόνο.
To Heals.gr προτείνει:
1. Mo Shield Eντομοαπωθητικό Βραχιόλι Σιλικόνης. Φυσική, αποτελεσματική και άμεση προστασία για όλη την οικογένεια από τα κουνούπια (και το κουνούπι «ΤΙΓΡΗΣ») . Περιέχει το φυσικό ενεργό συστατικό Σιτριοδιόλη (Citriodiol) και είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια και παιδιά άνω των 2 ετών. H διάρκεια δράσης του βραχιολιού είναι ως 200 ώρες.
2. Mo Shield Go Αντικουνουπικό Υγρό Σπρέι Για Κουνούπια - Σκνίπες, 17ml. Απωθητικό υγρό για κουνούπια & σκνίπες. Είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια και παιδιά άνω των 2 ετών. Περιέχει το φυσικό ενεργό συστατικό Σιτριοδιόλη από τα φύλλα ευκαλύπτου και έχει διάρκεια έως και 200 ώρες.
3. Mo-Shield After Bite Roll On/Stick για Μετά το Τσίμπημα Κατάλληλο για Παιδιά, 20ml. Η ειδική του σύνθεση από φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων καταπραΰνει και δροσίζει άμεσα το ερεθισμένο δέρμα από ερεθισμούς που προέρχονται από τσιμπήματα εντόμων και επαφή με τσουκνίδες.
Πηγή: https://www.healthline.com/health/bug-bites#reaction-causes