
Τριγωνέλλα: Τι είναι και ποιες οι θαυματουργές της ιδιότητες;
Στο άκουσμα της λέξης «Τριγωνέλλα» οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σημαίνει. Σίγουρα ο νους μας δεν πάει σε ένα βότανο το οποίο μάλιστα φημίζεται για τις θαυματουργές του ιδιότητες. Σωστά; Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι ακριβώς είναι, ποια η θρεπτική της αξία, τις σημαντικές της ιδιότητες αλλά και πως μπορούμε να την καταναλώσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την υγεία μας.
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η τριγωνέλλα;
Η τριγωνέλλα, γνωστή και ως τσιμένι, μοσχοσίταρο ή τριγωνίσκος, είναι ένα μονοετές φυτό της οικογένειας Fabaceae (διεθνής ονομασία fenugreek) με πλούσια ιστορία και ποικίλες χρήσεις. Από την αρχαιότητα, η τριγωνέλλα έχει χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό, ζωοτροφή και φαρμακευτικό βότανο. Το φυτό έχει ύψος περίπου 50 εκατοστά, οβάλ φύλλα, έντονη μυρωδιά (θυμίζει σέλινο ή κάρυ) και οπτικά μοιάζει με το τριφύλλι. Σήμερα, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ελλάδα. Η δημοτικότητα της συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα οφέλη της για την υγεία.
Για χιλιάδες χρόνια, το fenugreek έχει χρησιμοποιηθεί στην εναλλακτική και κινεζική ιατρική για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και πολλών άλλων ασθενειών. Είναι επίσης ένα κοινό οικιακό μπαχαρικό και πηκτικός παράγοντας και μπορεί να βρεθεί σε πολλά προϊόντα, όπως σαπούνια και σαμπουάν. Οι σπόροι τριγωνέλλας και η σκόνη χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά ινδικά πιάτα για το θρεπτικό τους προφίλ και την ελαφρώς γλυκιά γεύση τους.
Θρεπτική αξία
Η τριγωνέλλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Πρωτεΐνες: Περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνη, καθιστώντας τη μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
- Φυτικές ίνες: Περιέχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Βιταμίνες: Είναι καλή πηγή βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B6, και K.
- Μέταλλα: Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
*heals info 1: Η τριγωνέλλα στα αρχαία ελληνικά αποκαλείται ‘τήλις’ αλλά γενικά είναι γνωστό και με διάφορες άλλες ονομασίες όπως: Χόρτο των Ελλήνων, Ελληνικό σανό, Ελληνικό Τριφύλλι, Γραικόχορτο, Νυχάκι, Στροφίλι, Χέλμπα, Βούκερας, κ.α.
Ιδιότητες και οφέλη
Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η τριγωνέλλα αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα να απορροφήσουν το σάκχαρο από το αίμα. Επίσης, καθυστερεί την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταδιακά το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα.
Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς: Mπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης (μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της "καλής" (HDL)) και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος: Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για την ανάπτυξη του μωρού. Μια μελέτη 14 ημερών σε 78 νέες μητέρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού βοτάνων με σπόρους τριγωνέλλας αύξησε την παραγωγή μητρικού γάλακτος, γεγονός που βοήθησε τα μωρά να κερδίσουν περισσότερο βάρος.
Βοηθά στην πέψη: Έχει δράση κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος λόγω της περιεκτικότητας της σε μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μυς του εντέρου), φυτικές ίνες και σίδηρο.
Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες: Βοηθά στην αποβολή βλέννας από τους πνεύμονες, ανακουφίζοντας από το βήχα και το κρυολόγημα.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Βοηθά στην εμμηνόπαυση: Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις καθώς επίσης και τη δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου).
Συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας: Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της γονιμότητας τόσο στους άνδρες (αύξηση τεστοστερόνης) όσο και στις γυναίκες (ρύθμιση κύκλου περιόδου).
Ενισχύει την υγεία των μαλλιών: Βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης και στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Πώς καταναλώνουμε την τριγωνέλλα;
Τώρα που μάθαμε τι είναι το fenugreek και ποια τα οφέλη από την κατανάλωσή του έρχεται το επόμενο μεγάλο ερώτημα: πώς το ενσωματώνουμε στη διατροφή μας; H τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων ινδικών, βορειοαφρικανικών, μεσανατολικών και μεσογειακών πιάτων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την καταναλώσουμε:
Ως ρόφημα:
- Βότανο: Μπορούμε να φτιάξουμε τσάι από τα αποξηραμένα φύλλα ή τους σπόρους της. Ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού τριγωνέλλα σε ζεστό νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 5-10 λεπτά.
- Σκόνη: Μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη τριγωνέλλας σε smoothies ή χυμούς.
Ως μπαχαρικό:
- Σκόνη: Προσθέτουμε σκόνη τριγωνέλλας σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες, ρύζι, φακές και λαχανικά.
- Φύλλα: Προσθέτουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα τριγωνέλλα σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες και σάλτσες.
*Heals info 2: Σπόροι τριγωνίσκου χρησιμοποιούνται επίσης ως άρτυμα για την παρασκευή του αλλαντικού «παστουρμάς», με τη χαρακτηριστική οσμή.
Ως συμπλήρωμα διατροφής: Η κατανάλωση τριγωνέλλας μέσω της καθημερινής διατροφής, ενώ προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, δεν είναι πάντα εφικτή (πχ λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας). Τα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ως κύριο συστατικό τους αυτό το σημαντικό βότανο, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος λήψης τριγωνέλλας. Η δοσολογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ηλικία, η κατάσταση της υγεία του ατόμου, αλλά και διάφορες άλλες συνθήκες.
Συμπέρασμα
Η τριγωνέλλα, ένα βότανο με μακρά ιστορία στην εναλλακτική ιατρική, κρύβει μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Από την τόνωση του ανοσοποιητικού έως την προστασία της καρδιάς και την ενίσχυση της μνήμης, η τριγωνέλλα αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή μας ισσοροπία. Είτε σε ρόφημα, είτε ως μπαχαρικό, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής, ενσωματώνεται εύκολα στην καθημερινή μας ρουτίνα.
Ας «αγκαλιάσουμε», λοιπόν, αυτό το πολύτιμο βότανο και ας αφήσουμε τα οφέλη του να επιδράσουν την υγεία και την ευεξία μας!