
Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη «μυστηριώδη» πνευμονία
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι το Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα;
Το σύνδρομο του λευκού πνεύμονα ή αλλιώς περιπατητική πνευμονία, είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και λοίμωξη των πνευμόνων. Εμφανίστηκε στην Κίνα αλλά έχει προκαλέσει προβληματισμό σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το όνομα του προέρχεται από τις λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στους πνεύμονες των ασθενών σε μια ακτινογραφία. Αυτή η λευκή απεικόνιση μπορεί να προκληθεί από μια σειρά πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης υγρού στους αερόσακους των πνευμόνων και της φλεγμονής - ουλής του πνευμονικού ιστού.
Η «μυστηριώδης» πνευμονία προκαλείται από το Mycoplasma pneumoniae, ένα βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά (2 - 10 ετών) και εφήβους, αλλά μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.
Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση του Mycoplasma pneumoniae γίνεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και συνήθως μεταξύ ατόμων που περνούν αρκετό χρόνο στον ίδιο χώρο (σπίτι, σχολείο, νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κλπ). Το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες σε επιφάνειες και αντικείμενα, επομένως η μετάδοση μπορεί να γίνει, αν και σπάνια, μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.
Τι συμπτώματα προκαλεί;
Τα συμπτώματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το τι προκάλεσε την ασθένεια. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Βήχας, ο οποίος μπορεί να φέρει πρασινωπή, κίτρινη ή αιματηρή βλέννα
- Πυρετός
- Εφίδρωση
- Ρίγη
- Δύσπνοια
- Γρήγορη αναπνοή
- Έντονος, διαπεραστικός πόνος στο στήθος που χειροτερεύει κατά τη βαθιά εισπνοή ή το βήχα
- Απώλεια της όρεξης
- Χαμηλή ενέργεια και κόπωση
- Ναυτία
- Σύγχυση, ιδίως σε ηλικιωμένους
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 2 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση. Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί, μπορεί επίσης να εμφανίσει καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα, υγρά μάτια, συριγμό, εμετό και διάρροια.
Σε τι διαφέρει από την πνευμονία;
Η διαφορά μεταξύ της πνευμονίας και του συνδρόμου λευκού πνεύμονα μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ των δύο.
- Αιτία: Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή μύκητες. Το σύνδρομο λευκού πνεύμονα προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycoplasma pneumoniae.
- Συμπτώματα: Το σύνδρομο λευκού πνεύμονα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει υψηλότερο πυρετό, πιο σοβαρή δύσπνοια και επιπλοκές.
- Εικόνα ακτινογραφίας θώρακα: Η ακτινογραφία θώρακα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της πνευμονίας ή του συνδρόμου λευκού πνεύμονα. Σε άτομα με πνευμονία, η ακτινογραφία θα εμφανίσει περιοχές θολότητας στους πνεύμονες ενώ σε άτομα με σύνδρομο λευκού πνεύμονα, περιοχές λευκού χρώματος στους πνεύμονες.
Μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία δεν υπάρχει εμβόλιο για προστασία ενάντια στον ιό επομένως η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη της μετάδοσης. Μερικά από τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε περιλαμβάνουν:
Προσωπική υγιεινή: Φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή, πλένοντας συχνά τα χέρια μας με σαπούνι, νερό ή με αντισηπτικά χεριών.
Αποφυγή επαφών: Αποφεύγουμε τις επαφές ούτως ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων. Οι παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα ενός υγιούς ατόμου.
Ύπνος: Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία συνολικά. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας δεν έχει χρόνο να ανακάμψει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική λειτουργία. Επτά με οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά εξασφαλίζουν αναζωογόνηση.
Αποφυγή καπνίσματος: Το κάπνισμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να:
- Μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
- Μειώσει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμήσουν τους παθογόνους οργανισμούς.
- Δημιουργήσει φλεγμονή, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Διατροφή: Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας στο διαιτολόγιο μας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολλά υγρά. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερκατανάλωση ζάχαρης και των ακατάλληλων λιπαρών.
Εμβόλιο γρίπης - πνευμονιόκοκκου: Ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα, κρίνεται απαραίτητος. Όταν κάποιος εμβολιάζεται, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει τους ιούς και παράγει αντισώματα έναντι αυτών. Το εμβόλιο της γρίπης και τους πνευμονιόκοκκου είναι καλύτερα να πραγματοποιείται με απόσταση ενός μήνα, αφού όπως έχει αποδειχθεί αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και των δυο εμβολίων.
Συμπληρώματα διατροφής: Ειδικά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων φροντίζουμε να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής τα οποία όπως έχει αποδειχθεί, είναι αποτελεσματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Προτιμούμε συμπληρώματα που περιλαμβάνουν βιταμίνη C, βιταμίνη D και ψευδάργυρο.
Συμπέρασμα
Το σύνδρομο του λευκού πνεύμονα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από έντονα συμπτώματα. Η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη της μετάδοσης, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, ειδικά αν εμφανίσουμε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα.
Το heals προτείνει: