
Σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας: σε τι μας ωφελεί και σε ποιες τροφές την βρίσκουμε;
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η Σεροτονίνη;
Η Σεροτονίνη είναι μια ορμόνη, που παράγεται από τα κύτταρα του νευρικού μας συστήματος και μεταφέρει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Γι’ αυτό και ονομάζεται νευροδιαβιβαστής. Εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα, τη συναντάμε σε μεγάλη ποσότητα, στο έντερο και στο λιγότερο στα αιμοπετάλια. Παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, της μορφής 5-υδροξυτρυπτοφάνη, ή 5-HTP. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, που μπορούμε να το πάρουμε από την τροφή.
Oφέλη
Η σεροτονίνη εμπλέκεται σε διάφορες διεργασίες στον οργανισμό μας. Κατά κύριο λόγο επηρεάζει τη διάθεση αλλά και τον ύπνο, την επούλωση πληγών, τη λειτουργία του εντέρου και τον μεταβολισμό των οστών.
Σεροτονίνη και διάθεση
Ο μηχανισμός με τον οποίο η σεροτονίνη εμπλέκεται στη διάθεση παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, η ισορροπία των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό έχει συσχετιστεί με καλή διάθεση και λιγότερο άγχος. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα λειτουργούν εμποδίζοντας την επαναρρόφηση της σεροτονίνης και αυξάνοντας τα επίπεδά της, στην κυκλοφορία του αίματος.
Ακόμη, επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία, την όρεξη, τη μνήμη και την κοινωνική συμπεριφορά.
Σεροτονίνη και ύπνος
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού. Η σεροτονίνη, μαζί με την ντοπαμίνη, ρυθμίζει την ποιότητα του ύπνου, πόσο καλά και πόσο βαθιά κοιμόμαστε. Είναι απαραίτητη, για να συντεθεί η μελατονίνη, η ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου.
Σεροτονίνη και γαστρεντερικό σύστημα
Η κινητικότητα και η λειτουργία του εντέρου ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τη σεροτονίνη, που βρίσκεται σε αφθονία στο έντερο. Όταν τρώμε, η σεροτονίνη ευθύνεται για το αίσθημα πληρότητας. Μια άλλη πολύ σημαντική ικανότητα, είναι να επιταχύνει την πέψη και να προκαλεί ναυτία, ώστε να ξεφορτωθεί τοξίνες ή φαγητό.
Συμπτώματα έλλειψης
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μας μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες καταστάσεις, όπως:
- Κατάθλιψη
- Άγχος και άλλες διαταραχές διάθεσης
- Αϋπνία και προβλήματα ύπνου
- Γαστρεντερικά προβλήματα
- Ημικρανίες
- Βουλιμία
- Κρίσεις πανικού
- Ανεξήγητη κόπωση
Τροφές με Σεροτονίνη
Ένας τρόπος να αυξήσουμε τη σεροτονίνη είναι η διατροφή. Όπως αναφέραμε, όμως, η σεροτονίνη συντίθεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που βρίσκεται στο τρόφιμα. Οπότε, η σωστή ερώτηση είναι: Σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε τρυποφάνη; Η τρυπτοφάνη υπάρχει σε τρόφιμα όπως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αυγά, σόγια, πρωτεΐνη κρέατος, τυρί, σολομό και ανανά. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη, αυξάνουμε την πιθανότητα να συντεθεί σεροτονίνη. Δεν μπορούμε όμως, να είμαστε σίγουροι για την απορρόφηση της. Ακόμα και αν απορροφηθεί στο αίμα, η τρυπτοφάνη πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλα αμινοξέα για την είσοδό της στον εγκέφαλο.
Άλλοι τρόποι αύξησης
Εκτός από την τροφή, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που πιθανόν να αυξήσουν τη σεροτονίνη και να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη διάθεσή μας. Ιδανικά, πρέπει να αφιερώνουμε 10 με 15 λεπτά κάθε μέρα στον ήλιο. Έτσι θα αυξήσουμε, μαζί με τη σεροτονίνη και τη βιταμίνη D.
Η τακτική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, και μπορεί να πυροδοτήσει την έκλυση σεροτονίνης, αλλά και ενδορφινών, που αυξάνουν τη διάθεση.
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν την αύξηση σεροτονίνης όπως:
- Solgar St. John ’s Wort: Το St. John’s Wort ή αλλιώς βαλσαμόχορτο είναι ένα βότανο, ευεργετικό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έντονου στρες. Επιτρέπει τον οργανισμό να χαλαρώσει σε περιόδους υπερέντασης και βοηθάει ακόμη και σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
- Doctor's Formulas Same: Η S- αδενοσυλμεθειονίνη ή SAME συντίθενται από το αμινοξύ μεθειονίνη και υποστηρίζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που επηρεάζουν την διάθεση. Δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό και βελτιωτικό της διάθεσης. Ακόμα, διαθέτει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, γι’ αυτό και βοηθάει σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Το σκεύασμα περιέχει και βιταμίνες Β1, Β6 , Β12 και φολικού οξέος που ωφελούν το νευρικό σύστημα και συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας. Η βιταμίνη B6 συγκεκριμένα, βοηθάει τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη.
- Health Aid 5-HTP: Η 5 -υδρόξυτρυπτοφάνη είναι το πρόδρομο μόριο σύνθεσης της σεροτονίνης. Βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό όταν υπάρχει ανάγκη, όπως σε περιπτώσεις κατάθλιψης, αυπνίας, βουλιμίας, ακόμα και σε ημικρανίες.
Προσοχή χρειάζεται εάν λαμβάνουμε παράλληλα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή αν αντιμετωπίζουμε υποκείμενες ασθένειες- συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για να μας καθοδηγήσει.
Συμπέρασμα
Η σεροτονίνη επηρεάζει τον οργανισμό μας σε διάφορα επίπεδα. Η ανεπάρκεια της, ή ακόμα και η περίσσεια της, μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές και ψυχοσωματικές καταστάσεις, κάποιες φορές και σοβαρές. Είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του και να συμβουλευόμαστε έναν επιστήμονα υγείας, όταν χρειάζεται, για να μας καθοδηγήσει κατάλληλα.
Το heals προτείνει: