
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό των παιδιών;
Γύρισε πάλι το παιδί από το σχολείο άρρωστο ενώ είχαν περάσει μόλις λίγες ημέρες που είχε ανακάμψει; Ο εφιάλτης των γονιών! Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα στοπ σε αυτή την κατάσταση. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο κατά τη φθινοπωρινή περίοδο όπου τα παιδιά μπαίνουν σε σχολικούς ρυθμούς αλλά όλο το χρόνο. Το ισχυρό ανοσοποιητικό βοηθά τα παιδιά ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες αλλά και να αντιμετωπίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις ιώσεις. Επειδή όλοι θέλουμε τα παιδιά μας υγιή ας δούμε στο παρόν άρθρο πως μπορούμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό τους.
Πίνακας Περιεχομένων

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών;
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για την προστασία του από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα. Στα παιδιά, αναπτύσσεται και ωριμάζει με την πάροδο του χρόνου και είναι πιο ευαίσθητο και ευάλωτο σε λοιμώξεις από αυτό των ενηλίκων επειδή δεν έχει ακόμη μάθει να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους παθογόνους οργανισμούς.
Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με δύο βασικούς τρόπους:
- Φυσικοί φραγμοί: Το δέρμα, οι βλεννογόνοι και τα υγρά του σώματος αποτελούν φυσικούς φραγμούς που εμποδίζουν τη διείσδυση των παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα.
- Κυτταρική ανοσία: Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα λευκοκύτταρα, αναγνωρίζουν και καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Φυσικοί φραγμοί
Το δέρμα είναι ο μεγαλύτερος φυσικός φραγμός του σώματος. Είναι ανθεκτικό και εμποδίζει τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα. Οι βλεννογόνοι, όπως αυτοί του στόματος, της μύτης και των γεννητικών οργάνων, παράγουν βλέννα που παγιδεύει τα μικρόβια και τα απομακρύνει από το σώμα. Τα υγρά του σώματος, όπως τα δάκρυα, το σάλιο και ο ιδρώτας, περιέχουν αντιμικροβιακές ουσίες που εξουδετερώνουν τα μικρόβια.
Κυτταρική ανοσία
Τα λευκοκύτταρα είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευκοκυττάρων, καθένας με διαφορετική λειτουργία.
- Τα ουδετερόφιλα είναι ο πιο κοινός τύπος λευκοκυττάρων. Καταπολεμούν τα μικρόβια που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα.
- Τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα, τα οποία είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν και δεσμεύονται σε συγκεκριμένους παθογόνους μικροοργανισμούς.
- Τα Τ-λεμφοκύτταρα ενεργοποιούν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Τρόποι προφύλαξης από τις ιώσεις
Προσέχουμε για να έχουμε… Η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία και ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής μας. Όσον αφορά τις ιώσεις και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας είναι σημαντικό να προφυλασσόμαστε και να ακολουθούμε βασικούς κανόνες υγιεινής. Ας δούμε μερικούς που αφορούν τα παιδιά και τους γονείς:
- Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: Όσο πιο γρήγορα μάθουμε στο παιδί να μεριμνά από μόνο του για την προσωπική του υγιεινή τόσο το καλύτερο. Φροντίζουμε να του διδάξουμε πως να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν και μετά τα γεύματα ή μετά από οποιαδήποτε επαφή με αντικείμενα. Εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιούμε ένα αντισηπτικό για τα χέρια με βάση το οινόπνευμα.
- Αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα: Εάν κάποιος είναι άρρωστος, προσπαθούμε να αποφύγουμε την επαφή μαζί του. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, φοράμε μάσκα για να προστατεύσουμε το πρόσωπό μας από μολυσμένα σταγονίδια.
- Αερισμος κλειστών χώρων: Ο καλός αερισμός των χώρων είναι σημαντικός για την προστασία από τις ιώσεις οι οποίες μεταδίδονται συνήθως μέσω αερογενούς διασποράς, δηλαδή με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το φτέρνισμα, το βήχα ή την αναπνοή ενός ασθενούς. Ο καλός αερισμός βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των σταγονιδίων από τον αέρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης. Φροντίζουμε καθημερινά να αερίζουμε τους κλειστούς χώρους για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, μέσα στην ημέρα.
- Κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το φτέρνισμα ή το βήξιμο: Είναι σημαντικό να μάθουμε στο παιδί να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο, το οποίο μετά θα απορρίπτει στα σκουπίδια, και όχι με την παλάμη.
- Αποφυγή ανταλλαγής προσωπικών αντικειμένων: Το παιδί πρέπει να γνωρίζει πως δεν πρέπει να ανταλλάσσει αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο ή το στόμα του όπως πχ καλαμάκια, ποτήρια, πετσέτες κλπ.
- Καθαρισμός επιφανειών: Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες για ώρες ή ακόμη και μέρες, επομένως είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως πάγκους κουζίνας, τηλεχειριστήρια και γενικά αντικείμενα που αγγίζουν συχνά τα παιδιά.
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών;
Για να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε την υγεία και το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε κάποιους βασικούς τρόπους μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Ας τους δούμε αναλυτικά:
Επαρκής ύπνος: Εστιάζουμε σε μια ρουτίνα ύπνου την οποία το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα λευκοκύτταρα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ο ύπνος βοηθά επίσης στην ενίσχυση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου κάθε νύχτα, τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών 9-11 ώρες και τα παιδιά ηλικίας 14-17 ετών 8-10 ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
Για να κοιμηθεί το παιδί επαρκώς:
- Φροντίζουμε να απολαμβάνει έναν ήσυχο και σκοτεινό χώρο ύπνου.
- Αποφεύγουμε την έκθεση σε οθόνες πριν από τον ύπνο.
- Εάν το παιδί δυσκολεύεται γενικά να κοιμηθεί, δεν το ενθαρρύνουμε να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ενυδάτωση: Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του συνολική υγεία καθώς βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία τα χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά. Επίσης, συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο νερό από τους ενήλικες, καθώς έχουν υψηλότερο ποσοστό υγρασίας στο σώμα τους. Ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών χρειάζεται περίπου 1,3 λίτρα νερού την ημέρα, 4-8 ετών γύρω στα 1,7 λίτρα ενώ τα παιδιά ηλικίας 9-13 ετών πρέπει να πίνουν περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα.
Άσκηση και παιχνίδι: Το παιχνίδι είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Το παιχνίδι που περιλαμβάνει κίνηση, όπως το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα και το παιχνίδι με μπάλα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό.
Η άσκηση:
- Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μεταφέρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλο το σώμα.
- Αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
- Βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων, που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού.
- Βοηθά στη μείωση του στρες, το οποίο μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα παιδιά συνίσταται να ασκούνται για τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, τα περισσότερα από τα οποία θα πρέπει να είναι μέτριας έως έντονης έντασης. Η άσκηση τους μπορεί να χωριστεί σε μικρότερα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, μπορούν να περπατήσουν για 15 λεπτά στο σχολείο, να παίξουν 30 λεπτά στο πάρκο και να κάνουν 15 λεπτά γυμναστική.
Ενίσχυση υγείας εντέρου: Το έντερο φιλοξενεί ένα τεράστιο πληθυσμό βακτηρίων, το οποίο ονομάζεται εντερική μικροχλωρίδα. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφίμων, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην προστασία του οργανισμού από παθογόνους οργανισμούς. Όταν η εντερική μικροχλωρίδα είναι υγιής, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν. Τα βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας παράγουν αντισώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιλέγουμε τρόφιμα με προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλο.
Εμβολιασμός: Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Δεν παραλείπουμε σε καμία περίπτωση τον προκαθορισμένο εμβολιασμό των παιδιών σύμφωνα με την ηλικία τους και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί. Οι πιθανές παρενέργειες των εμβολίων είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Σωστή διατροφή: Τι σημαίνει άραγε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή; Τα παιδιά χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Οι σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες για το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν:
- Βιταμίνες A, C και D: Οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τη βιταμίνη A τη βρίσκουμε στο καρότο, τα αυγά, το σπανάκι, το γάλα, το μπρόκολο. Τη C στα εσπεριδοειδή, τη φράουλα, τα λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, μπρόκολο), λαχανικά με κόκκινο χρώμα (π.χ. ντομάτα, πιπεριές) και την D στα λιπαρά ψάρια, το συκώτι, κ.α.
- Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, το κόκκινο κρέας, τα δημητριακά, το κοτόπουλο και τα ψάρια.
- Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων.
*Heals tip: Αποφεύγουμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Συμπληρώματα διατροφής: Συχνά, τα παιδιά δε λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ή σε επαρκείς ποσότητες που απαιτεί ο οργανισμός τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι αποφεύγουν ορισμένες τροφές, είτε σε αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Μερικά από τα πιο κοινά συμπληρώματα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών είναι:
- Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες. Είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή λευκοκυττάρων, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
- Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή λευκοκυττάρων και αντισωμάτων, καθώς επίσης στην επούλωση των πληγών.
- Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που είναι ευεργετικά για την υγεία. Βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα παιδιά χορηγούνται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις ανάγκες του και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως ζελαδάκια, σταγόνες ή δισκία που λιώνουν στο στόμα.
Ο ρόλος της πρόπολης
Η πρόπολη είναι μια φυσική ουσία που παράγουν οι μέλισσες από ρητινώδη εκκρίματα φυτών, κερί, γύρη και άλλα συστατικά. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιμυκητισιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με διάφορους τρόπους:
- Προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από βλάβες: Η πρόπολη περιέχει φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε φλεγμονή.
- Βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων: Η πρόπολη έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητισιακές και αντιιικές ιδιότητες.
- Μειώνει τις φλεγμονές: Η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με ασθένειες όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα κλπ.
Οι συνιστώμενες δόσεις πρόπολης για παιδιά είναι:
- Για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών: 100-200 mg ημερησίως.
- Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών: 200-300 mg ημερησίως.
- Για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών: 300-400 mg ημερησίως.
Η πρόπολη μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά με διάφορους τρόπους, όπως:
- Σταγόνες
- Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής πρόπολης είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, δισκία και σιρόπια.
- Σπρέι: Τα σπρέι με πρόπολη όχι μόνο βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών αλλά ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό των παιδιών. Η φυσική τους σύνθεση χωρίς αλκοόλ σε συνδυασμό με την ευχάριστη γεύση τα καθιστούν ιδανικά για τα παιδιά.
Συμπέρασμα
Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δε μοιάζει με το δικό μας καθώς αναπτύσσεται και ωριμάζει με τον καιρό, όντας πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις. Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακολουθώντας τις παραπάνω τακτικές μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνολική υγεία των παιδιών… χωρίς άγχος και ανησυχία!
Το heals προτείνει