
Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό του βρέφους;
Πίνακας Περιεχομένων

Ποια είναι τα είδη ανοσίας;
Πριν από τη γέννηση του, το μωρό προστατεύεται εξολοκλήρου από τη μαμά και το ανοσοποιητικό της ενώ η εντερική του χλωρίδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τους πρώτους μήνες της ζωής του επωφελείται από τα αντισώματα της μαμάς του, που του μεταφέρονται μέσω της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία το προστατεύουν από τα μικρόβια και τους ιούς. Και εδώ ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανοσία, την ικανότητα δηλαδή του οργανισμού να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα βλαβερά μικρόβια, όπως τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ανοσίας: η παθητική και η ενεργητική.
Παθητική ανοσία
Η παθητική ανοσία συμβαίνει όταν ο οργανισμός λαμβάνει έτοιμα αντισώματα ή άλλα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος από άλλο άτομο. Η παθητική ανοσία παρέχει άμεση προστασία, αλλά είναι παροδική.
Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η παθητική ανοσία:
- Ενδογενής παθητική ανοσία: Η ενδογενής παθητική ανοσία συμβαίνει όταν η μητέρα μεταφέρει αντισώματα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ή στο νεογνό μέσω του μητρικού γάλακτος.
- Εξωγενής παθητική ανοσία: Η εξωγενής παθητική ανοσία συμβαίνει όταν χορηγούνται έτοιμα αντισώματα στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χορήγηση ανοσοσφαιρινών (πρωτεΐνες που περιέχουν αντισώματα).
Ενεργητική ανοσία
Στην ενεργητική ανοσία ο οργανισμός παράγει τα δικά του αντισώματα ή άλλα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος ως απάντηση σε μια λοίμωξη. Η ενεργητική ανοσία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την παθητική.
Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ενεργητική ανοσία:
- Φυσική ενεργητική ανοσία: Η φυσική ενεργητική ανοσία συμβαίνει όταν ο οργανισμός μολυνθεί από ένα βλαβερό μικρόβιο και αναπτύξει μια ανοσοαπόκριση.
- Τεχνητή ενεργητική ανοσία: Η τεχνητή ενεργητική ανοσία συμβαίνει όταν χορηγείται στον οργανισμό ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένα ή εξασθενημένα βλαβερά μικρόβια ή τμήματα αυτών. Όταν ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με το εμβόλιο, αναπτύσσει μια ανοσοαπόκριση που τον προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί το βλαβερό μικρόβιο.
Τα μωρά αρχίζουν να χτίζουν ενεργό ανοσία λίγο μετά τη γέννηση, καθώς εκτίθενται σε μικρόβια στον έξω κόσμο και καθώς αρχίζουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα εμβόλια για να διατηρούνται υγιή.
Η σημασία του θηλασμού
Σε γενικές γραμμές, η παθητική ανοσία που παρέχει η μητέρα στο μωρό μέσω του πλακούντα διαρκεί περίπου 6 μήνες μετά τη γέννηση*. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη, καθώς παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη του:
- Αντισώματα: Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν και καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το μητρικό γάλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ανοσοσφαιρινών, ενός τύπου αντισωμάτων που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας. Οι ανοσοσφαιρίνες μεταφέρονται στο μητρικό γάλα και προστατεύουν το βρέφος από λοιμώξεις.
- Λευκά αιμοσφαίρια: Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το μητρικό γάλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις λευκοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
- Λακτοφερινή: Η λακτοφερίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μητρικό γάλα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο του βρέφους. Επίσης, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις.
- Ολιγοσακχαρίτες: Οι ολιγοσακχαρίτες είναι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και βοηθούν στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εντέρου του βρέφους. Έχουν επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.
*Heals Extra: Μετά από αυτή την περίοδο, το μωρό αρχίζει να αναπτύσσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ωριμάζει πλήρως στην ηλικία των 4 ετών.
Μαμά - Βρέφος… και ενίσχυση ανοσοποιητικού
Όλες οι μαμάδες αναρωτιόμαστε τις περισσότερες φορές αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιες ή να δώσουμε στο μωρό μας για να το προστατεύσουμε από όλα τα επιθετικά μικρόβια που κυκλοφορούν. Ας δούμε ορισμένα συμπλήρωμα που καλύπτουν αποτελεσματικά τις πολύ αυξημένες απαιτήσεις:
Βιταμίνη D3: Η λήψη Βιταμίνης D3 σε μορφή σταγόνων στα βρέφη από τη γέννηση, καθώς είναι πιθανό να μην καλύπτονται οι απαιτήσεις μέσω θηλασμού ή φόρμουλας, ενώ η έκθεση του βρέφους στον δυνατό ήλιο συχνά αποφεύγεται εξαιτίας του κινδύνου ηλίασης. Προσοχή! Η έλλειψη βιταμίνης D3 σε αυτή την ηλικία μπορεί να συνδέεται και με ραχίτιδα, μια διαταραχή ανάπτυξης των οστών.
Προβιοτικά: Τα προβιοτικά, κυκλοφορούν επίσης σε μορφή σταγόνων, σε ειδικά σκευάσματα για βρέφη. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βοηθούν αποτελεσματικά στη μείωση των κολικών αλλά και την παλινδρόμηση (αναγούλες) που συχνά ταλαιπωρούν τα βρέφη.
Συμπληρώματα θηλασμού: Οι μητέρες από τη μεριά μας είναι καλό να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με κάποιο εξειδικευμένο συμπλήρωμα που θα καλύπτει τις πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά που παρατηρούνται στη διάρκεια του θηλασμού. Τα συμπληρώματα διατροφής για θηλάζουσες γυναίκες, πέρα από τις πολυβιταμίνες, παρέχουν πλέον και DHA λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου.
Συμπέρασμα
Το μωρό μας από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο μας χρειάζεται και αποστολή μας είναι να το προστατεύσουμε από τα πάντα. Ένα από όλα αυτά είναι και η θωράκιση του “εύθραυστου” ανοσοποιητικού του ενάντια στις διάφορες λοιμώξεις και τους ιούς που καραδοκούν. Εκτός από το θηλασμό που αποτελεί την πιο ωφέλιμη λύση τον πρώτο καιρό, μπορούμε να βοηθηθούμε και να βοηθήσουμε το μωρό μας λαμβάνοντας τα απαραίτητα συμπληρώματα για τον οργανισμό μας.
Το heals προτείνει