
Οστεοαρθρίτιδα: Τι είναι, ποιοι κινδυνεύουν και πώς να την αντιμετωπίσετε
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;
Η Oστεοαρθρίτιδα, γνωστή και ως "Αρθρίτιδα" ή “Εκφυλιστική Αρθροπάθεια”, επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό κινήσεων. Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα μάλιστα εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από αυτή. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ο χόνδρος είναι ένας μαλακός, ελαστικός ιστός που επικαλύπτει τις άκρες των οστών στις αρθρώσεις. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, στις παρυφές της εκάστοτε άρθρωσης δημιουργούνται νέα οστά, τα γνωστά σε όλους μας οστεόφυτα κοινώς «άλατα».
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την Οστεοαρθρίτιδα είναι η ηλικία. Στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το γεγονός εμφάνισης συμπτωμάτων και σε νεότερες ηλικίες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Τραυματισμός
- Επάγγελμα που απαιτεί έντονη χρήση των αρθρώσεων
- Κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;
Τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την άρθρωση που προσβάλλεται. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνος στις αρθρώσεις, που επιδεινώνεται με την κίνηση και βελτιώνεται με την ανάπαυση
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από ακινησία
- Οίδημα στις αρθρώσεις
- Κριγμός (κρακ) στις αρθρώσεις
- Απώλεια της κινητικότητας στις αρθρώσεις
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Οστεοαρθρίτιδα;
Εάν πάσχετε από Οστεοαρθρίτιδα, μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένες τακτικές για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου:
- Απώλεια βάρους: Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την Οστεοαρθρίτιδα. Το παραπάνω από τα κανονικά βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση φθοράς του χόνδρου των αρθρώσεων. Η διατήρηση επομένως ενός φυσιολογικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας.
- Άσκηση: Η ήπια άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της κινητικότητας και της δύναμης των μυών γύρω από τις αρθρώσεις. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
- Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης - ευελιξίας μπορεί να βοηθήσει τόσο την ενίσχυση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις όσο και τη βελτίωση της κινητικότητας.
- Διατροφή: Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα για την καλύτερη δυνατή πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων. Οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιναρόσποροι, σολομός, κλπ), σε κολλαγόνο (ελιές, σέλινο, κλπ), σε βιταμίνη D ή ασβέστιο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και τη συνολική υγεία των αρθρώσεων και των οστών.
- Βοηθητικά μέσα: Αν η Οστεοαρθρίτιδα σας δυσκολεύει ακόμη και στις καθημερινές σας δραστηριότητες υπάρχουν πολλά απλά εργαλεία που μπορούν να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Για το περπάτημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά σχεδιασμένα ένθετα παπουτσιών (ορθωτικά), μέχρι τιράντες, μπαστούνια, πατερίτσες, ακόμη και περιπατητές.
- Συμπληρώματα διατροφής: Σε ένα προληπτικό αλλά και θεραπευτικό στάδιο της πάθησης η χρήση εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράπων ιατρό, όπως έχει αποδειχθεί, συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
*Heals tip: Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και προσθέστε στο διατροφολόγιο σας φυσικά συστατικά όπως ο κουρκουμάς.
Συμπέρασμα
H 12η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα για να θυμηθούμε ότι η Οστεοαρθρίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Ταυτόχρονα, στοχεύει να μας ευαισθητοποιήσει όλους σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου, ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές.
Το heals προτείνει: