Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProducts}})

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Με αυτή την αγορά σας κερδίζετε {{cartProductsTotalPoints}} Points για επόμενες αγορές
Blog
Ομοκυστεΐνη: Ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά - Main post image
Συντακτική ομάδα του heals, 27-11-2024 Όλοι οι συγγραφείς

Ομοκυστεΐνη: Ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά


Έχουμε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη; Είναι πιθανό να μην είναι ένα όνομα που μας είναι γνωστό, αλλά αυτή η ουσία παίζει κρυφό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι η ομοκυστεΐνη και πώς επηρεάζει την καρδιά.




Πίνακας Περιεχομένων

  1. 1. Τι είναι η ομοκυστεΐνη
  2. 2. Πώς αυξάνεται η ομοκυστεΐνη
  3. 3. Ποια είναι η σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και ομοκυστινουρίας
  4. 4. Ποια είναι η σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και χοληστερίνης
  5. 5. Πώς μειώνουμε την ομοκυστεΐνη
  6. 6. Συμπέρασμα



Τι είναι η ομοκυστεΐνη

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που σχηματίζεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού της μεθειονίνης, ενός άλλου αμινοξέος που λαμβάνουμε κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Η ομοκυστεΐνη δεν χρησιμοποιείται απευθείας από τον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών, αλλά αποτελεί ενδιάμεσο προϊόν στον μεταβολισμό της μεθειονίνης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ομοκυστεΐνη μετατρέπεται ξανά σε μεθειονίνη ή διασπάται σε κυστεΐνη, μια διαδικασία που απαιτεί τη συμμετοχή βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως Β6, Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12


Όταν η ομοκυστεΐνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον οργανισμό, συνδέεται με διάφορες βλάβες, όπως η υπερομοκυστεϊναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα είναι αυξημένα πάνω από το φυσιολογικό εύρος, επίπεδα >15 μmol/L




Πώς αυξάνεται η ομοκυστεΐνη 

Η υπερομοκυστεϊναιμία προκαλείται απο την έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ (Β9) που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών δυσχεραίνει τη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της στο αίμα. Η αύξηση της ομοκυστεΐνης οδηγεί στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία είναι υπεύθυνη για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αθηροσκλήρωση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης προκαλούν φλεγμονή και βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Η υπερομοκυστεϊναιμία (επίπεδα >15 μmol/L) θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η αύξηση της ομοκυστεΐνης στο αίμα συνδέεται με συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, κυρίως όταν υπάρχει έλλειψη βασικών βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φυλλικό οξύ). Ορισμένα τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, όπως τρόφιμα πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες, τα επεξεργασμένα κρέατα και το κόκκινο κρέας. Τρόφιμα φτωχά σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, βασισμένα κυρίως στον υδατανθρακα και το fast food είναι παράγοντας για την αύξηση της ομοκυστεΐνης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η λανθασμένη πρόσληψη φυτικών ινών, ο καφές (υπερβολική κατανάλωση), οι τροφές υψηλές σε κορεσμένα και trans λιπαρά και οι δίαιτες χαμηλές σε λαχανικά και όσπρια αυξάνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη δεν έχει άμεσα ομοιογενή συμπτώματα, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα νοσήματα με την πάροδο του χρόνου.Ορισμένα έμμεσα σημάδια είναι: 




Ποια είναι η σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και ομοκυστινουρίας

Η ομοκυστινουρία και η αυξημένη ομοκυστεΐνη (υπερομοκυστεϊναιμία) είναι δύο καταστάσεις που σχετίζονται με την παρουσία υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, αλλά διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά την αιτία και τη σοβαρότητα. Η υπερομοκυστεϊναιμία αναφέρεται στην αυξημένη συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο αίμα. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα γενετικής διαταραχής.


Η ομοκυστινουρία είναι μια σπάνια, κληρονομική μεταβολική διαταραχή που οφείλεται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια του ενζύμου συνθετάση της κυσταθειονίνης (CBS), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της ομοκυστεΐνης σε κυστεΐνη. Προκαλείται από μετάλλαξη στο γονίδιο CBS, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του ενζύμου που εμπλέκεται στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. 

Η υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης και η αυξημένη αποβολή της μέσω των ούρων μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα συμπτώματα και επιπλοκές, όπως σκελετικές ανωμαλίες, νευρολογικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η διάγνωση της γίνεται συνήθως κατά τη βρεφική ηλικία μέσω νεογνικού ελέγχου ή αργότερα μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος και γενετικού ελέγχου. 



Ποια είναι η σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και χοληστερίνης 

Η ομοκυστεΐνη και η χοληστερίνη είναι δύο παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά δρουν με διαφορετικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των κυττάρων, την παραγωγή ορμονών και τη σύνθεση της βιταμίνης D. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

  • LDL (Low-Density Lipoprotein): Γνωστή ως "κακή" χοληστερίνη, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζοντας αθηρωματική πλάκα.
  • HDL (High-Density Lipoprotein): Γνωστή ως "καλή" χοληστερίνη, βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από τις αρτηρίες.

Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης και χοληστερίνης μπορούν να συνεργήσουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η ομοκυστεΐνη βλάπτει το ενδοθήλιο και δημιουργεί μικρές ρωγμές ή βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων. H LDL χοληστερίνη συσσωρεύεται στις βλάβες, οξειδώνεται και προκαλεί τη δημιουργία πλάκας, κάτι που οδηγεί σε στένωση των αρτηριών. Η ομοκυστεΐνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο αγγειακό ενδοθήλιο, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στην εναπόθεση LDL χοληστερίνης. Η διαδικασία αυτή επιταχύνει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη συνδέεται με διαταραχές στην πήξη του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δημιουργία θρόμβων. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν υπάρχουν ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, καθώς η αθηρωματική πλάκα μπορεί να σπάσει και να οδηγήσει σε απόφραξη των αγγείων. Η αυξημένη ομοκυστεΐνη και η υψηλή χοληστερίνη είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όταν συνυπάρχουν, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και άλλων προβλημάτων. 

 



Πώς μειώνουμε την ομοκυστεΐνη

Μια υγιεινή διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και να προστατεύσει την καρδιά. Ο συνδυασμός διατροφικών επιλογών με έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την αυξημένη ομοκυστεΐνη. Τα φρούτα και τα λαχανικά που βοηθούν στην μείωση της ομοκυστεΐνης είναι τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα ροδάκινα, το καρπούζι, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα, ο ανανάς, τα κεράσια, το σπανάκι, το αβοκάντο, το μαρούλι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το λάχανο, οι μπάμιες, οι αγκινάρες και τα κολοκύθια. 


Τα συμπληρώματα που συμβάλλουν στη μείωση της ομοκυστεΐνης είναι το φυλλικό οξυ,οι βιταμίνες Β6, Β12 και η βεταΐνη. Πιο συγκεκριμένα:


  • Βιταμίνη Β9 (Φυλλικό Οξύ): Είναι απαραίτητο για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε άλλες, πιο αβλαβείς ουσίες. Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ομοκυστεΐνης στον οργανισμό. Είναι απαραίτητο για μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που μετατρέπουν την ομοκυστεΐνη σε άλλες, πιο αβλαβείς ουσίες. Το φυλλικό οξύ δρα ως ένας είδους "μεταφορέας" μιας μεθυλομάδας, μιας χημικής ομάδας που είναι απαραίτητη για αυτή τη μετατροπή.

  • Βιταμίνη Β6: Συνεργάζεται με το φυλλικό οξύ για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης. Επίσης, βοηθά στη σύνθεση άλλων σημαντικών ουσιών για την υγεία της καρδιάς. Καταλύει μια σειρά αντιδράσεων που επιτρέπουν στο φυλλικό οξύ να λειτουργήσει αποτελεσματικά. 

  • Βιταμίνη Β12: Μαζί με το φυλλικό οξύ και τη Β6, συμβάλλει στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη, ένα άλλο αμινοξύ. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη μεταφορά των μεθυλομάδων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αντιδράσεις.

  • Βεταΐνη: Η βεταΐνη, γνωστή και ως τριμεθυλγλυκίνη, είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα τεύτλα, τα σπανάκια και τα δημητριακά. Δωρίζει μια μεθυλομάδα στην ομοκυστεΐνη, μετατρέποντάς την σε μεθειονίνη. Επιπλέον, η βεταΐνη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων των άλλων βιταμινών Β σε φυσιολογικά επίπεδα

  • Συνένζυμο Q10 (CoQ10): είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες. Το Q10 βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.Τα μιτοχόνδρια είναι τα "ενεργειακά εργοστάσια" των κυττάρων. Το Q10 βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας και συμβάλλοντας στη μείωση της ομοκυστεΐνης.



Συμπέρασμα

Η ομοκυστεΐνη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία. Η υψηλή συγκέντρωσή της στο αίμα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για αθηροσκλήρωση, θρόμβωση και άλλες καρδιακές παθήσεις. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Β σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και στην προστασία της καρδιάς. 


Το heals προτείνει: 


Πηγές:

https://bit.ly/4eTyei2

https://www.onmed.gr/ygeia/story/385700/omokysteini-me-poies-pathiseis-syndeetai-kai-ti-prokalei-tin-ayxisi-tis-eikones

https://www.onmed.gr/ygeia/story/346239/ypsili-omokysteini-kardiaggeiakos-kindynos-h-diatrofi-poy-ti-rythmizei