
Οι Μύθοι γύρω από την Ουρολοίμωξη
Ακούμε συχνά ότι οι ουρολοιμώξεις είναι μόνο γυναικείο πρόβλημα; Ή ότι ένα απλό ποτήρι με χυμό cranberry μπορεί να τις θεραπεύσει; Οι μύθοι γύρω από τις ουρολοιμώξεις είναι πολλοί και παραπλανητικοί. Σε αυτό το άρθρο, θα απομυθοποιήσουμε τις πιο διαδεδομένες παρανοήσεις και θα δώσουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τη θεραπεία της πιο συχνής λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι η ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που περιλαμβάνει τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα, με τις δύο τελευταίες περιοχές να επηρεάζονται πιο συχνά. Το ουροποιητικό σύστημα παράγει και αποβάλλει τα ούρα. Μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί. Βασική αιτία είναι τα βακτήρια και κυρίως το Escherichia coli, που φυσιολογικά βρίσκεται στο παχύ έντερο, αλλά μπορεί να μεταφερθεί στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει κυστίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία με μικρή ποσότητα ούρων και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.
Οι μύθοι για την ουρολοίμωξη
Ας δούμε τους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν για την ουρολοίμωξη και ποιά είναι η πραγματική αλήθεια που κρύβουν.#Μύθος 1# Η ουρολοίμωξη προσβάλλει μόνο τις γυναίκες
Αλήθεια: Αν και η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες, διότι έχουν μικρότερες σε μήκος ουρήθρες από τους άνδρες και πάνω από το 50% των γυναικών θα την βιώσουν έστω μία φορά στην ζωή τους, δεν παύει να είναι επικίνδυνη και για τους άνδρες, κυρίως άνω των 50 ετών. Ιδιαίτερα στους άνδρες η ουρολοίμωξη σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία, υπερπλασία του προστάτη και ανικανότητα.
#Μύθος 2# Η βασική αιτία της ουρολοίμωξης είναι η σεξουαλική επαφή
Αλήθεια: Η σεξουαλική επαφή διευκολύνει την μεταφορά βακτηρίων και την είσοδό τους στην ουρήθρα της γυναίκας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο ζωής μιας γυναίκας, ενώ η επικινδυνότητα είναι μεγαλύτερη κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση.
#Μύθος 3# H ουρολοίμωξη οφείλεται σε κακή προσωπική υγιεινή
Αλήθεια: Η καθημερινή καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής είναι σημαντική, ώστε να διασφαλίζεται ένα περιβάλλον “καλών” βακτηρίων τα οποία απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Είναι σημαντική η χρήση ήπιων καθαριστικών με προβιοτικά, πρεβιοτικά και cranberry, ώστε να εξασφαλίσουν ένα ισορροπημένο κολπικό pH και να μην επιτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων που οδηγούν στην ουρολοίμωξη. Ωστόσο, η ελλιπής υγιεινή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Αντιθέτως, η πλύση της ευαίσθητης περιοχής με δυνατά σαπούνια διαταράσσει την ισορροπία και εξουδετερώνει ακόμα και τα χρήσιμα βακτήρια, οπότε το περιβάλλον είναι πιο ευάλωτο στην προσκόλληση βλαβερών βακτηρίων.
#Μύθος 4# Η ουρολοίμωξη αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
Αλήθεια: Όπως αναφέραμε ήδη, η ουρολοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του παχέος εντέρου, όμως όταν μεταφερθεί στον κόλπο και την ουρήθρα δημιουργεί πρόβλημα. Η σεξουαλική επαφή κάνει ευκολότερη αυτή τη μεταφορά, αλλά αυτό δεν καθιστά την ουρολοίμωξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
#Μύθος 5# Το cranberry είναι η μοναδική φυτική λύση για την ουρολοίμωξη
Αλήθεια: Το cranberry, ως μέλος της οικογένειας Vaccinium, περιέχει προανθοκυανιδίνες (PACs) που προσδίδουν αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζουν την εξάπλωση των βακτηρίων στα νεφρά, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K και Ε που προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση. Συμπληρώματα διατροφής με cranberry μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά έναντι των ουρολοιμώξεων. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό φυσικό όπλο κατά της ουρολοίμωξης.
Αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης
Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που αντιμετωπίζουν τα αρχικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης, όπως το τσούξιμο κατά την ούρηση. Η D- μαννόζη, η Ν- ακετυλοκυστεΐνη, το cranberry και η σημύδα, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και αποκολλούν τα παθογόνα βακτήρια από τα τοιχώματά του. Πιο συγκεκριμένα, η D-μαννόζη και οι πολυανθοκυανιδίνες απο το cranberry προσδένονται σε συγκεκριμένες επικράτειες του E. coli και το απομακρύνουν κατά την ούρηση. Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι βλεννολυτικός παράγοντας που διασπά το βιοφιλμ των βακτηρίων, το οποίο τα προστατεύει, οπότε γίνονται πιο ευάλωτα.
Συνδυαστικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται προβιοτικά, ώστε να χορηγηθούν επιθυμητά βακτήρια και να αποικίσουν τον κόλπο, σε βάρος των παθογόνων. Τα προβιοτικά εκτός από τα απαραίτητα στελέχη βακτηρίων που διαθέτουν παρέχουν και επιπρόσθετη αντιμικροβιακή δράση έναντι του E. coli. Εξαιρετικά ωφέλιμα είναι τα στελέχη Lactobacillus acidophilus, plantarum, rhamnosus και casei. Παράλληλα, στις γυναίκες παρέχουν επιπλέον προστασία από περαιτέρω λοιμώξεις στην περιοχή του κόλπου, όπως η κολπίτιδα.
Θεραπεία χωρίς αντιβίωση
Ας μην ξεχνάμε και την τεράστια γκάμα διουρητικών και αντισηπτικών βοτάνων που βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης:
Αρκτοστάφυλος (Uva ursi): αποτελεί διουρητικό βότανο, ενώ έχει και αντισηπτική δράση. Βοηθά στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και μειώνει την φλεγμονή και τα συμπτώματα της κυστίτιδας. Περιέχει χημικές ουσίες που μετατρέπονται σε υδροκινόνες όταν έρθουν σε επαφή με τα ούρα, κατά συνέπεια απολυμαίνουν τα ούρα και τα σχετιζόμενα με αυτά όργανα.
Σολιντάγκο (Solidago), σημύδα (Betula Alba), ονωνίδα (Ononis spinosa), ιππουρίδα (Equisetum arvense): Φυτά με διουρητικές ιδιότητες, δηλαδή αυξάνουν την παραγωγή και την αποβολή των ούρων.
Αυτή η δράση βοηθά στην "έκπλυση" των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Επιπλέον, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ενώσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της ενόχλησης που σχετίζεται με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.
Τσουκνίδα (Urtica dioica): διαθέτει διουρητική, αποτοξινωτική και αντιισταμινική δράση. Επίσης, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πηγή μετάλλων που ενισχύει και τονώνει ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ η διουρητική της δράση την καθιστά χρήσιμο βότανο σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων και καλοηθών υπερπλασιών του προστάτη, αλλά και για την απέκκριση ουρικού οξέος.
Οι φυσικές λύσεις δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, οπότε αν τα συμπτώματα παραμείνουν και επιδεινωθούν, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό και η χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας. Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται συνήθως είναι η φωσφομυκίνη (fosfocin), τριμεθοπρίμη και σουλφαμεθοξαζόλη (bactrimel), νιτροφουραντοΐνη (furolin), κεφαλοσπορίνες (zinadol), αλλά και πιο ισχυρά αντιβιοτικά όπως κινολόνες (ciproxin).
Συμπέρασμα
Οι φυτικές θεραπείες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο συμπλήρωμα στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, ωστόσο δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό ή τον ουρολόγο μας για να αξιολογήσουν ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι η καταλληλότερη για εμάς. Ας μην αφήσουμε τους μύθους να μας αποτρέψουν από το να φροντίσουμε την υγεία μας.Το heals προτείνει:
Πηγές:
https://urology.gr/ourogennitikes-loimoxeis/kystitida/
https://www.sosiatroi.gr/iatrikes-symvoules/pathologika/ouroloimoxeis/