
Τι κάνουμε όταν εμφανιστεί ο επιχείλιος έρπης
Ποιος δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το ενοχλητικό σημάδι στα χείλη; Ο επιχείλιος έρπης, πέρα από αντιαισθητικός, μπορεί να προκαλέσει πόνο, φαγούρα και να μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς. Σε αυτό το άρθρο θα βρούμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον έρπη και να απολαύσουμε ξανά ένα λαμπερό χαμόγελο.
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;
- 2. Αίτια-Παράγοντες εμφάνισης
- 3. Συμπτώματα
- 4. Πρόληψη και Διαχείριση εξάρσεων
- 5. Συμπέρασμα
Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;
Ο επιχείλιος έρπης είναι μια δερματική λοίμωξη που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα, γνωστός ως HSV-1 (Herpes Simplex Virus Type 1). Αποτελεί μια μόλυνση η οποία μένει στον οργανισμό για πάντα και ευδοκιμεί εμφανίζοντας συμπτώματα όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο. Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 80% μολυσμένων ατόμων ενδέχεται να μην εμφανίσουν συμπτώματα αποτελώντας απλά φορείς. Υπάρχει και ο HSV-2 ιός του απλού έρπητα, ο οποίος σχετίζεται κυρίως με λοιμώξεις γενετικών οργάνων. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει αλληλοεπικάλυψη των δύο ιών και να εμφανίσει συμπτώματα και στα χείλη λόγω μετάδοσης ή και το αντίστροφο.
Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί έναν εύκολα μεταδοτικό ιό. Κοινός τρόπος μετάδοσης αποτελεί η άμεση δερματική επαφή στην περιοχή των χειλιών (φιλί) είτε σεξουαλική δραστηριότητα. Έμμεσοι τρόπο μετάδοσης αποτελούν η χρήση κοινών ποτηριών, πιρουνιών κλπ., η χρήση κοινών καλλυντικών (κραγιόν, μολύβια χειλιών), άγγιγμα της μολυσμένης περιοχής και επαφή των χεριών με την περιοχή του στόματος και χρήση κοινής πετσέτας. Καλό είναι να αποφεύγουμε δερματική επαφή και χρήση κοινών αντικειμένων με άτομα που είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, δηλαδή ο ιός βρίσκεται ενεργοποιημένος στον οργανισμό τους, αλλά και με άτομα τα οποία τις τελευταίες 10 μέρες εμφάνιζαν συμπτώματα, καθώς ο ιός είναι σε θέση να μεταδοθεί και όταν δεν είναι ενεργός. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και να ευδοκιμήσει και σε άλλα σημεία όπως στο μάτι, το αυτί και την μύτη. Ο έρπης στην μύτη και το αυτί αποτελεί συχνά υποτροπιάζουσα μορφή του HSV-1.
Αίτια-Παράγοντες εμφάνισης
Η αιτία του επιχείλιου έρπητα είναι ο ιός του απλού έρπητα ωστόσο συνθήκες και παράγοντες της καθημερινότητας μας αποτελούν την αφορμή για την εκδήλωση του. Τέτοιου είδους καταστάσεις μπορεί να είναι οι εξής :
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω γρίπης , έλλειψης βιταμινών). Όταν έχουμε γρίπη ή έλλειψη βιταμινών, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο και δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό του έρπητα, ο οποίος "ξυπνά" και πολλαπλασιάζεται.
- Αυξημένο άγχος (περίοδος εξεταστικής, εργασιακής κόπωσης). Το άγχος απελευθερώνει ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, αφήνοντας τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις.
- Υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο (κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι αυξημένα). Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί φλεγμονή στα χείλη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τον πολλαπλασιασμό του ιού.
- Ερεθισμένα ή τραυματισμένα χείλη. Οι μικροτραυματισμοί στα χείλη δημιουργούν μικροσκοπικές πληγές, τις οποίες ο ιός εκμεταλλεύεται για να εισβάλει στα κύτταρα.
- Κάπνισμα: Το κάπνισμα βλάπτει τα κύτταρα του στόματος και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα χείλη πιο ευάλωτα στον έρπη.
- Διάφορες ορμονικές αλλαγές (όπως η κλιμακτήριος , η έμμηνος ρήση και η εγκυμοσύνη). Οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις του έρπη.
- Πυρετός: Ο πυρετός και ορισμένα φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, επιτρέποντας στον ιό να πολλαπλασιαστεί.
- Φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό (κυρίως σε περιπτώσεις καρκίνου)
- Κρύο: Το κρύο μπορεί να ερεθίσει τα χείλη και να προκαλέσει μικρορωγμές, δημιουργώντας έτσι μια είσοδο για τον ιό.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του ιού ποικίλουν από ήπια σε σοβαρά. Πριν την εμφάνιση τους συχνά παρατηρείται ένα αίσθημα κνησμού, καύσου ή φαγούρας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα είναι:
- Μικρές επώδυνες φυσαλίδες γεμάτες υγρό (φλύκταινες)
- Ανοικτή πληγή (μετά την ρήξη των φλύκταινων)
- Σχηματισμός κρούστας (όταν οι πληγές στεγνώσουν και αρχίσουν να επουλώνονται)
Σε σοβαρές περιπτώσεις έχουμε συνοδευτικά συμπτώματα, όπως:
- Πυρετός
- Κόπωση
- Ναυτία
- Πονόλαιμος
- Διογκωμένοι λεμφαδένες στην περιοχή της λοίμωξης
- Έντονος πόνος σε στόμα και χείλη
Πρόληψη και Διαχείριση εξάρσεων
Η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του επιχείλιου έρπητα. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εμφάνιση εξάρσεων.
1. Χρήση αντηλιακού στα χείλη: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ιού. Επιλέγουμε ένα lip balm με δείκτη προστασίας που θα διατηρήσει τα χείλη μας ενυδατωμένα και προστατευμένα και το εφαρμόζουμε τακτικά, ιδιαίτερα σε εξωτερικές δραστηριότητες. Χρησιμοποιούμε κρέμα με βασικό συστατικό την πρόπολη, η οποία έχεις αντιικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τον ιό HSV-1 τοπικά.
2. Διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος: Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν ο καλός ύπνος (τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως) και η σωστή διατροφή (όσπρια, λαχανικά, κόκκινο κρέας). Παράλληλα αποφεύγουμε συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα.
H L-Λυσίνη αποτελεί απαραίτητο αμινοξύ του οργανισμού και έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα. Αρχικά, συμβάλλει στην μείωση της L-Αργινίνης που συντελεί στην ανάπτυξη του HSV-1, καθώς την ανταγωνίζεται. Επίσης, φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας ακόμη και την διάρκεια των συμπτωμάτων, όπως είναι οι φυσαλίδες.
Heals Tip: Συνήθως απαιτούνται 500-1000 mg λυσίνης για την μείωση της εμφάνισης των εξάρσεων. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 2000-3000 mg ημερησίως κατά την περίοδο των εξάρσεων και κατόπιν συμβουλής του γιατρού.
3. Επιθέματα για επιχείλιο έρπη: Περιέχουν ενεργή γέλη που επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης. Εμποδίζει τη δημιουργία εφελκίδας και αρχίζει να δρα ήδη από τα πρώτα σημεία εμφάνισης. Συνεχίζει σε όλα τα στάδια εκδήλωσης του επιχείλιου έρπητα με στόχο να εμποδίσει την επιδείνωσή του. Δρα ως αντιιική ασπίδα και μειώνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης.
4. Αποφυγή επαφής με ανοικτές πληγές: Εάν κάποιος στο περιβάλλον μας έχει ανοικτή πληγή απροσδιόριστης προέλευσης καλό είναι να αποφύγουμε στενή επαφή. Εάν έχουμε εμφανίσει εμείς τον έρπη, δεν αγγίζουμε την περιοχή της μόλυνσης για να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση και μόλυνση.
5. Εφαρμογή μιας αντιικής κρέμας ή πάγου μόλις νιώσουμε κάψιμο ή μυρμήγκιασμα για να περιορίσουμε την εξάπλωση: Η αντιική κρέμα περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την πολλαπλασιασμό του ιού του απλού έρπητα (HSV-1), μειώνοντας έτσι τη διάρκεια και την ένταση της λοίμωξης. Ο πάγος συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο και τον κνησμό, μειώνοντας τη φλεγμονή και επιβραδύνοντας την εξάπλωση του ιού.
6. Αποφυγή χρήσης προϊόντων μακιγιάζ: Τα πινέλα, τα μολύβια χειλιών και τα άλλα εργαλεία μακιγιάζ μπορούν να μολυνθούν από τον ιό του έρπητα και να τον μεταδώσουν σε άλλες περιοχές του προσώπου ή σε άλλα άτομα. Τα καλλυντικά μπορούν να ερεθίσουν την ήδη ευαίσθητη περιοχή των χειλιών, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα του έρπητα και επιμηκύνοντας τη διάρκεια της λοίμωξης.
Συμπέρασμα
Ο επιχείλιος έρπης δεν είναι και το τέλους του κόσμου! Αντίθετα, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι το σώμα μας βιώνει έντονο στρες ή κόπωση. Θυμόμαστε ότι ο επιχείλιος έρπης είναι απλά μια προσωρινή ενόχληση που μπορεί να ξεπεραστεί. Παραμένουμε θετικοί και δεν σταματάμε να φροντίζουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία!