
Οδηγός για την διαχείριση της Δυσθρεψίας (υποθρεψίας): Ανακαλύπτοντας τις Αιτίες και Εφαρμόζοντας Λύσεις
Πίνακας Περιεχομένων

Τι ειναι η Δυσθρεψία;
Ως Δυσθρεψία γενικά ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται έλλειψη ή περίσσεια διαφόρων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή, η οποία οφείλεται στον λανθασµένο τρόπο µε τον οποίο τρέφεται ένας άνθρωπος και οδηγεί σε µεµονωµένες διατροφικές ελλείψεις, µεταβολικές διαταραχές αλλά και υπερθρεψία. Αποτέλεσμα έχει την ελάττωση της καθαρής σωματικής µάζας σε σχέση µε το φύλο, την ηλικία, το ύψος και τη δραστηριότητα του ατόµου. Η κατάσταση αυτή μπορεί είτε να είναι εµφανής µε συγκεκριµένη κλινική εικόνα (έντονη απώλεια βάρους), είτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση που δεν απαντάται καµία χαρακτηριστική εικόνα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακριθεί κλινικά η Δυσθρεψία, μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο µέσω παρατήρησης και συγκεκριμένων εξετάσεων.
Μορφές Δυσθρεψίας
Υπάρχουν διάφορες μορφές κακής θρέψης:- Υποσιτισµός (undernutrition): H έλλειψη θερµίδων ή η έλλειψη ενός η περισσότερων από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο υποσιτισµός είναι µια ανισορροπία μεταξύ των αναγκών του σώµατος σε θρεπτικές ουσίες και στις θρεπτικές ουσίες που πραγµατικά λαµβάνει. Υποκατηγορίες του υποσιτισµού είναι η πλήρης ασιτία, η ειδική ανεπάρκεια και η έλλειψη βιταµινών, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων.
- Ασιτία: Το άτοµο δε λαµβάνει καθόλου τροφή. Πρόκειται για μια οξεία κατάσταση με πολύ περιορισμένη επιβίωση αφού κατά µέσον όρο ο άνθρωπος µπορεί να αντέξει είκοσι µε σαράντα ηµέρες χωρίς τροφή, ανάλογα µε τη λήψη ή όχι ύδατος, αλλά και µε την προγενέστερη κατάσταση διατροφής.
- Ειδική Ανεπάρκεια: Η ειδική ανεπάρκεια είναι µία παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε σχετική ή απόλυτη έλλειψη κάποιας συγκεκριµένης τροφής. Στη συγκεκριµένη κατηγορία υπάγεται και το σύνδροµο kwashiorkor, που παρατηρείται στις περιπτώσεις που χορηγούνται µεν επαρκείς θερµίδες για την επιβίωση µε µορφή όµως υδατανθράκων και µε λίγες ή καθόλου πρωτεΐνες και λίπη. Αυτό συµβαίνει για παράδειγµα σε έναν άρρωστο µε αδυναµία λήψης τροφής, που τον αντιμετωπίζουμε μόνο µε μεγάλες και πυκνές ποσότητες γλυκόζης. Αυτοί οι άνθρωποι µπορεί να εµφανίζουν εικόνα παχύσαρκου γιατί είναι οιδηµατικοί, από αύξηση του εξωκυττάριου υγρού και κατακράτηση αλάτων.
- Έλλειψη βιταµινών, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων: Στην κατηγορία αυτή συναντάμε άτομα τα οποία μέσα από τη διατροφή τους δε λαµβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη φυσιολογική συντήρηση και λειτουργία του οργανισµού. Πολύ συχνά σε αυτή την κατηγορία Δυσρεψίας συναντάµε ανθρώπους που σιτίζονται µε τεχνητή τροφή. Αστάθεια (imbalance): Είναι µία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την περιοδική δυσανάλογη λήψη των βασικών στοιχείων της διατροφής. Το άτοµο για ένα µεγάλο χρονικό διάστημα δεν καταναλώνει πρωτεΐνες, έπειτα λίπη, έπειτα υδατάνθρακες κ.ο.κ.
- Παχυσαρκία: Μια παθολογική κατάσταση που πλέον θεωρείται από την παγκόσµια ιατρική κοινότητα ασθένεια και προκαλείται από την υπερβολική λήψη τροφής για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Υπάρχει υπερβολική αύξηση του σωµατικού λίπους, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο των ασθενειών και της πρόωρης θνησιµότητας. Κύρια αιτία εµφάνισης της παχυσαρκίας στην τρίτη ηλικία είναι η αυξηµένη ενεργειακή πρόσληψη σε συνδυασµό µε την µειωµένη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι αλλαγές στην ορµονική ρύθµιση.
- Το Μεικτό Σύνδροµο: Μεγάλος αριθµός αρρώστων µπορεί να παρουσιάζει συµπτώµατα από περισσότερους τύπους κακής διατροφής. Εδώ χρειάζεται να προσέξουμε µήπως τα προεξάρχοντα συµπτώµατα του ενός µας κάνουν να αγνοήσουµε την ύπαρξη του άλλου.
Αιτίες Δυσθρεψίας
- Άρνηση της κατανάλωσης περισσότερων από τριών γευµάτων την ηµέρα
- Κατανάλωση µόνο ενός ζεστού γεύµατος τη µέρα
- Κατανάλωση περισσότερων των δύο µερίδων αλκοόλ την ηµέρα
- Κατανάλωση πολτοποιηµένης και µαλακής τροφής
- Ολική πρόσληψη λίπους από την τροφή >30 %
- Χαµηλή οικονοµική κατάσταση.
- Πτώση νοητικών λειτουργιών / Ψυχολογικά προβλήµατα. Η θλίψη και η κατάθλιψη που εµφανίζονται έντονα στην τρίτη ηλικία οδηγούν τον ηλικιωµένο στο να αµελεί τον εαυτό του. Η αδιαφορία για τη φροντίδα του εαυτού τους συνοδεύεται και από αδιαφορία για σωστή θρέψη και ενυδάτωση. Επιπλέον, νοητικές διαταραχές, μείωση των λειτουργιών του εγκεφάλου και απώλεια µνήµης, δεν επιτρέπουν στον ηλικιωµένο να διατηρεί ένα σωστό πρόγραµµα κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
- Δυσκολία στην προσέγγιση των καταστηµάτων τροφίµων / ∆υσκολία στο µαγείρεµα. Μυοσκελετικά και κινητικά προβλήµατα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυτονοµία στη ζωή πολλών ηλικιωµένων .
- Μοναχική διαβίωση: Σημαντικό ρόλο παίζει η άγνοια για την παρασκευή του γεύµατος, τις δοσολογίες, τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ένας ηλικιωµένος άντρας που µετά το θάνατο της γυναίκας του ζει µόνος αδυνατεί να φροντίσει τον εαυτό του αφού είχε µάθει να φροντίζουν το θέµα της διατροφής του άλλοι
- Οδοντιατρικά προβλήµατα
- Προβλήµατα κατάποσης
- Φαρµακευτική αγωγή
- Λήψη συµπληρωµάτων διατροφής
- Χρήση καθαρτικών
- Άγνοια: Στο τέλος αλλά και χωρίς ελάχιστη σηµασία έρχεται η ενηµέρωση που γίνεται στους ηλικιωµένους από γιατρούς διατροφολόγους και διαιτολόγους. Η έλλειψη επαρκών γνώσεων αν όχι η άγνοια για το πώς θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους οδηγεί τους ηλικιωµένους στη δυσθρεψία.
Επιπτώσεις δυσθρεψίας
Στο περισσότερο κόσμο, η δυσθρεψία είναι παρούσα με τη μορφή του υποσιτισμού (υποθρεψίας), ο οποίος προκαλείται από μια διατροφή με έλλειψη πρωτεϊνών ή θερμίδων. Η δυσθρεψία (υποθρεψία) γενικά αφορά 1 στους 3 άνω των 65 ετών και μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή και την ποιότητα ζωής, καθώς τα άτομα με υποθρεψία είναι πιθανό να παρουσιάσουν απώλεια βάρους, εξάντληση, απώλεια όρεξης ή δυσκολία στην πρόσληψη τροφής, αδυναμία και δυσκολία στην κίνηση. Καθώς αντιμετωπίζετε αυτήν την πρόκληση, η ενσωμάτωση μιας υγιεινής διατροφής, της κατάλληλης ενυδάτωσης και της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Η λύση στη δυσθρεψία
Μια πλούσια σε πρωτεΐνη και ενέργεια διατροφή συστήνεται ως μια αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση της ξαφνικής απώλειας βάρους. Τα προϊόντα της σειράς Fortimel είναι θρεπτικά σκευάσματα που συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και ενέργειας. Είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς για τη διαιτητική διαχείριση της δυσθρεψίας (υποθρεψίας) που σχετίζεται με ασθένεια και χορηγούνται υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και λαμβάνονται συμπληρωματικά μεταξύ των ημερήσιων γευμάτων.
Το heals προτείνει:
Πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36716756/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34936131/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19931063/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29145755/
https://www.dosevaros.gr/fortimel/
https://apothesis.lib.hmu.gr/bitstream/handle/20.500.12688/1434/Kasampali2010.pdf?sequence=1&isAllowed=y
1. Malnutrition in older adults: Correlations with social, diet-related, and neuropsychological factors, K Κατσάς, Μάρτιος 2020.
2. Prevalence of protein-energy malnutrition risk in European older adults in community, residential and hospital settings, according to 22 malnutrition screening tools validated for use in adults ≥65 years A systematic review and meta-analysis.
Τα FORTIMEL είναι προϊόντα γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης.