
Ναυτία: Οι πιο κοινές αιτίες και πως θα την αντιμετωπίσουμε φυσικά
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η ναυτία;
Σαφώς, η ναυτία δεν αποτελεί νόσο αλλά ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες διαταραχές - καταστάσεις και προκαλείται από την αίσθηση της κίνησης. Πώς; Όταν το σώμα μας κινείται, ο εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες, όπως τα μάτια, τα αυτιά και το έσω ους (κέντρο ισορροπίας). Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ισορροπίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι πληροφορίες δε συντονίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση της κίνησης, ακόμα και αν το σώμα μας είναι ακίνητο. Αυτή η αίσθηση της κίνησης είναι που προκαλεί τη ναυτία.
Ποια συμπτώματα τη συνοδεύουν;
Η ναυτία ξεκινά με το αίσθημα δυσφορίας στο στομάχι που συνοδεύεται από τάση για εμετό (αναγούλες). Η ναυτία συνήθως προηγείται ή συνοδεύει τον εμετό, ενώ μπορεί η ένταση της να αυξομειώνεται και να οδηγήσει εντέλει σε εμετό. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη ναυτία είναι:
- Ζάλη
- Πονοκέφαλος
- Πτώση της αρτηριακής πίεσης
- Πτύελα
- Ερυγές (ρεψίματα)
- Μείωση καρδιακού ρυθμού
- Ξηροστομία
- Κόπωση
- Κρύος ιδρώτας
- Χλωμό δέρμα
- Αίσθηση αστάθειας
- Αποσταθεροποίηση του στομάχου (αίσθηση σαν να “γυρίζει”)
- Μειωμένη όρεξη
Ποια είναι τα αίτια της;
Η ναυτία και ο εμετός είναι συμπτώματα που προέρχονται κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκληθεί και από άλλα. Οι συνηθέστερες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία είναι:
Εγκυμοσύνη: Η ναυτία και ο εμετός είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως "πρωινή ναυτία". Η πρωινή ναυτία επηρεάζει περίπου το 70% των εγκύων γυναικών. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στις 5-6 εβδομάδες της κύησης και φτάνουν στο αποκορύφωμά τους στις 9-10 εβδομάδες. Η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό ορμονικών αλλαγών, όπως η αύξηση της β- χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) και των οιστρογόνων.
Άγχος - Στρες: Η ναυτία που προκαλείται από άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως αίσθηση παλμών στο στομάχι, τάση για εμετό ή απλώς μια γενική δυσφορία. Συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα του άγχους, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία και τρέμουλο. Μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες και εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους στρες - άγχους.
Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα καταναλώνει. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αυξημένου ιδρώτα, διάρροιας ή εμετού. Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, οι μύες του στομάχου μπορεί να συσπαστούν, προκαλώντας δυσφορία και ναυτία.
Φάρμακα: Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει ναυτία ως παρενέργεια. Συχνά παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα αντιβιοτικά, τα χημειοθεραπευτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά.
Υπογλυκαιμία: Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Η ναυτία στην υπογλυκαιμία προκαλείται από την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η γλυκαγόνη, από το σώμα σε απάντηση στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν αλλαγές στο σώμα, όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της αναπνοής.
Γαστρεντερίτιδα και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος: Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου. Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα. Η ναυτία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της. Μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή, και μπορεί να συνοδεύεται από τάση για εμετό. Άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος που μπορεί να την προκαλέσουν είναι η Γαστρίτιδα, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος του Crohn.
Τροφική Δηλητηρίαση και Τροφικές αλλεργίες: Η ναυτία είναι ένα κοινό σύμπτωμα τόσο της τροφικής αλλεργίας όσο και της τροφικής δηλητηρίασης. Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα συστατικά των τροφίμων. Από την άλλη η τροφική δηλητηρίαση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα που βρίσκονται στα τρόφιμα.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή γαστρικών οξέων τα οποία μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και να προκαλέσουν ναυτία και αποδυναμώνει το μυϊκό τοίχωμα του στομάχου.
Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος: Οι παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, ερεθισμός του λαβυρίνθου, ημικρανίες, κτλ) είναι μια ευρεία κατηγορία παθήσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα περιφερικά νεύρα. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας.
Κινήσεις: Οι κινήσεις, όπως το ταξίδι με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, μπορούν να προκαλέσουν ναυτία σε ορισμένα άτομα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αισθάνεται σύγκρουση μεταξύ των αισθήσεων που λαμβάνει από το αυτί, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.
Εμμηνόπαυση: Η ναυτία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση της εμμηνόπαυσης, αλλά είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών και σχετίζεται με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται σταδιακά.
*Heals extra: Η ναυτία αποτελεί επίσης σύμπτωμα των κρίσεων πανικού, ξαφνικών έντονων επεισοδίων φόβου ή άγχους που συνοδεύονται από μια σειρά σωματικών συμπτωμάτων.
Πώς θα την αντιμετωπίσουμε φυσικά;
Η αντιμετώπιση της ναυτίας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του δυσάρεστου αυτού συμπτώματος:
Τζίντζερ: Το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα, με κύριο βιοδραστικό συστατικό την τζιντζερόλη, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί πως:
- Μειώνει την κίνηση του εντέρου: Η ναυτία συχνά προκαλείται από αυξημένη κινητικότητα του εντέρου. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της κινητικότητας, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα.
- Μειώνει τη φλεγμονή: Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ναυτίας.
- Μειώνει την παραγωγή σεροτονίνης: Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που συνδέεται με τη ναυτία. Το τζίντζερ βοηθά στη μείωση της παραγωγής της.
Μέντα: Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών του στομάχου και του εντέρου. Τόσο η αρωματοθεραπεία με μέντα όσο και το τσάι και η μάσηση τσίχλας με μέντα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Κανέλα: Έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ανακουφίζει από τη ναυτία που αισθάνονται οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση τους. Ακόμα, έχει δράση και στην ταξιδιωτική ναυτία.
Γαρύφαλλο: Το γαρύφαλλο, κυρίως αν συνδυαστεί με την κανέλα και τη μέντα, σε τσάι για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής γαστρικού οξέος, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη ναυτία. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση ναυτίας και εμετού.
Βιταμίνη B6: Η βιταμίνη B6 έχει αποδειχθεί πως έχει αντιεμετικές ιδιότητες. Σε μελέτες, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης B6 έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση της ναυτίας που προκαλείται από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερίτιδας, της εγκυμοσύνης και της χημειοθεραπείας.
Συμπέρασμα
Σχεδόν όλοι έχουμε παρουσιάσει ναυτία κάποια στιγμή στη ζωή μας, γεγονός που την καθιστά ένας από τα πλέον κοινά προβλήματα στην ιατρική. Η αντιμετώπιση της εξαρτάται κυρίως από την αιτία που την προκαλεί. Ακολουθώντας τις παραπάνω φυσικές μεθόδους μπορούμε να ανακουφιστούμε από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα.