
Ιος Κοξάκι στα παιδιά: Συμπτώματα, Πρόληψη και Θεραπεία
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι ο ιός Κοξάκι και πως μεταδίδεται;
Ο ιός Κοξάκι (coxsackievirus A16) είναι ένας εντεροϊός, δηλαδή ένας ιός που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα. Υπάρχουν δύο τύποι ιών Κοξάκι, ο τύπος Α και ο τύπος Β. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α, ο οποίος εκδηλώνει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασης του είναι από 3 έως 6 ημέρες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
*Heals info 1: Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
*Heals did you know: Το Κοξάκι είναι γνωστό και ως Νόσος του Στόματος-Χεριών-Ποδιών λόγω των σημείων που προσβάλλει.
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί;
Πολλοί συγχέουν τον ιό Κοξάκι με την ανεμοβλογιά και αυτό γιατί τα συμπτώματα τους μοιάζουν. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση οι ασθενείς να είναι ασυμπτωματικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι φορείς. Γενικά οι ενδείξεις ξεκινούν περίπου 3 με 6 μέρες μετά από την επαφή με άτομο που πάσχει από τη νόσο ενώ ο κύκλος της ίωσης συνολικά είναι περίπου 7 με 10 μέρες. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα:
- Πυρετός
- Πονόλαιμος
- Ανορεξία
- Πονοκέφαλος
- Κακουχία
- Διάρροια
- Φλύκταινες στο λαιμό, τη γλώσσα, τα ούλα, το εσωτερικό από τα μάγουλα, κ.α.
- Κνησμώδη εξανθήματα (συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα και τους γλουτούς)
- Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα (κόκκινα υγρά μάτια με οίδημα, θαμπή όραση, ευαισθησία στο φως).
- Σε πιο σοβαρές - σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ιογενή μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, περικαρδίτιδα η και μυοκαρδίτιδα.
*Heals info 2: Αν και συνήθως τα παιδιά επιστρέφουν στις δραστηριότητες του όταν υποχωρήσει ο πυρετός και έχουν ανακουφιστεί από τις πληγές, συνεχίζουν να μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον ιό για εβδομάδες μετά την πλήρη ανάρρωση τους.
Υπάρχει τρόπος θεραπείας του ιού;
Η αντιμετώπιση του ιού Κοξάκι είναι κυρίως υποστηρικτική. Σύμφωνα με μελέτες δεν υπάρχει εμβόλιο για προστασία ενάντια στον ιό επομένως η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών. Μερικά από τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε περιλαμβάνουν:
- Ενυδάτωση: Καταναλώνουμε αρκετά υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, ιδιαίτερα αν έχουμε πυρετό ή διάρροια.
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής: Προτιμούμε αντιπυρετικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, για να μειώσουμε τον πυρετό και τον πόνο. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την ασπιρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Reye, μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το συκώτι.
- Τροφές: Προτιμούμε μαλακά τρόφιμα που δεν ερεθίζουν το στόμα, όπως σούπες, γιαούρτι, παγωτό ή ζελέ. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση ξινά, πικάντικα ή αλμυρά τρόφιμα και αναψυκτικά.
- Στοματικές πλύσεις: Κάνουμε στοματικές πλύσεις με χλιαρό νερό ή με ειδικά διαλύματα για την απολύμανση και την επούλωση των φλυκταινών.
- Κρέμες: Εφαρμόζουμε κρέμες με φυσικά συστατικά, όπως βούτυρο καριτέ, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, αλλαντοΐνη, πανθενόλη και βιταμίνη Ε που ενυδατώνουν, θρέφουν, προστατεύουν το δέρμα και καταπραΰνουν τον κνησμό και τη φλεγμονή στο εξάνθημα. Αποφεύγουμε τα αντιβιοτικά ή τα κορτιζονούχα, καθώς δεν είναι αποτελεσματικά και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
- Σιρόπι: Επιλέγουμε σιρόπια που περιέχουν φυσικά εκχυλίσματα από φυτά, όπως εχινάκεια, θυμάρι και μέλι, για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να καταπολεμήσουμε τους ιούς και να ανακουφιστούμε από τον πονόλαιμο.
- Προσωπική υγιεινή: Φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή, πλένοντας συχνά τα χέρια μας με σαπούνι, νερό ή με αντισηπτικά χεριών.
- Επιφάνειες: Καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή τα παιδιά όπως τα παιχνίδια, τα σκεύη, τα μπιμπερό, οι λεκάνες ή οι τουαλέτες.
- Αντικείμενα: Αποφεύγουμε την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντόβουρτσες ή ρούχα, με άτομα που έχουν τον ιό.
- Επαφή: Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που έχουν τον ιό, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Δε στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες/χώρους.
Συμπέρασμα
Ο ιός Κοξάκι είναι ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του, επομένως η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη της μετάδοσης. Αν εμφανιστούν συμπτώματα της λοίμωξης μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παραπάνω μέτρα για την άμεση ανακούφιση μας ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Το heals προτείνει