
Ίλιγγος: Οι συχνότερες αιτίες του και πως θα τον αντιμετωπίσουμε
Σε όλους μας έχει τύχει να νιώσουμε μια ξαφνική ζάλη γυρνώντας απότομα το κεφάλι μας ή αφού σηκωθούμε απότομα από το κρεβάτι. Η αίσθηση αυτή, σαν να βρισκόμαστε σε βάρκα χωρίς να έχουμε τον πλήρη έλεγχο, ακούει στο όνομα..ίλιγγος! Πρόκειται για μια περίεργη, ως προς τη διάγνωση, κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος και πως θα τον αντιμετωπίσουμε.
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι ο ίλιγγος;
Ο ίλιγγος είναι η ψευδής αίσθηση περιστροφής του ατόμου ή των αντικειμένων γύρω του. Είναι ένα αιφνίδιο και έντονο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και δυσφορία στον πάσχοντα. Ο ίλιγγος μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως και αρκετές ώρες. Εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλείται από συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού.
Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ιλίγγου, ο περιφερικός και ο κεντρικός.
Περιφερικός ίλιγγος
Ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και την κίνηση των ματιών. Η βλάβη μπορεί να εντοπιστεί στο λαβύρινθο (εσωτερικό αυτί), ή στο αιθουσαίο νεύρο, το οποίο μεταφέρει πληροφορίες από το λαβύρινθο στον εγκέφαλο.
Οι πιο συχνές αιτίες περιφερικού ιλίγγου είναι:
- Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), που προκαλείται από τη μετακίνηση των ωτολίθων, μικρών κρυστάλλων που βρίσκονται στο εσωτερικό αυτί.
- Η αιθουσαία νευρίτιδα, μια φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου. Οφείλεται συνήθως σε ιογενή λοίμωξη, αλλά μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό, έκθεση σε χημικές ουσίες ή φάρμακα.
- Η νόσος Meniere, μια χρόνια, ιδιοπαθής πάθηση του έσω ωτός που χαρακτηρίζεται από περιοδικές κρίσεις ιλίγγου, εμβοών, αίσθηση πληρότητας του αυτιού και απώλειας ακοής. Η αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε αύξηση της πίεσης του υγρού στο εσωτερικό αυτί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στα αισθητηριακά κύτταρα του λαβυρίνθου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ακοή και την ισορροπία.
Κεντρικός ίλιγγος
Ο κεντρικός ίλιγγος οφείλεται σε βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η βλάβη μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως:
- Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία.
- Πολλαπλή σκλήρυνση: Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση νόσος που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
- Τραυματισμός του κεφαλιού: Ένας τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε οποιοδήποτε τμήμα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ελέγχουν την ισορροπία.
- Ημικρανία: Η ημικρανία και ο κεντρικός ίλιγγος μπορεί να συνυπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Η πάθηση αυτή ονομάζεται ημικρανική αιθουσοπάθεια ή ημικρανικός ίλιγγος. Η ημικρανική αιθουσοπάθεια χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια ιλίγγου, τα οποία συχνά συνοδεύονται από άλλα ημικρανικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, ναυτία και έμετος.
Εκτός από τον περιφερικό και τον κεντρικό ίλιγγο, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ιλίγγου, όπως:
Ψυχογενής ίλιγγος: Ο ψυχογενής ίλιγγος δεν έχει οργανική αιτία. Είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή το στρες.
Ίλιγγος από φάρμακα: Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για την υπέρταση.
Ίλιγγος εμμηνόπαυσης: Ο ίλιγγος είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των γυναικών με εμμηνόπαυση βιώνουν ίλιγγο. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, ωστόσο πιστεύεται ότι σχετίζεται με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία.
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τον ίλιγγο;
Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ίλιγγο ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία του. Ωστόσο, τα πιο κοινά είναι:
- Ναυτία
- Έμετος
- Αίσθηση περιστροφής του περιβάλλοντος ή του εαυτού
- Αστάθεια
- Κλίση
- Πονοκέφαλος
- Ταλάντευση
- Ιδρώτας
- Εμβοές (ήχοι που ακούγονται στο αυτί χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή)
- Απώλεια ακοής
- Βαρύ κεφάλι
- Ζάλη
- Προβλήματα ισορροπίας ή πτώσης
Σε περιπτώσεις εμφάνισης κεντρικού ιλίγγου μπορεί να εμφανιστούν και τα παρακάτω πιο σοβαρά συμπτώματα:
- Διπλωπία (όραση δύο εικόνων αντί για μία)
- Αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
- Δυσκολία στην ομιλία
- Μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών
- Παράλυση προσώπου
Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε;
Ο τρόπος αντιμετώπισης του ιλίγγου εξαρτάται από τον τύπο του. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μόνος του χωρίς θεραπεία. Ας δούμε όμως τις πιθανές λύσεις αλλά και σε τι ενέργειες μπορούμε να προβούμε εμείς οι ίδιοι.
Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αγωγή για τον ίλιγγο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως η ζάλη, ο ίλιγγος, η ναυτία και ο εμετός. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ιλίγγου χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
- Αντιεμετικά: Τα αντιεμετικά βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμετού. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιεμετικά για τον ίλιγγο είναι η μετοκλοπραμίδη, η δεξαμεθαζόνη και η ονδανσετρόνη.
- Κατασταλτικά του λαβυρίνθου: Τα κατασταλτικά βοηθούν στην καταστολή της δραστηριότητας του λαβυρίνθου, του οργάνου που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν και άλλα φάρμακα, όπως:
- Κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να προκαλεί ίλιγγο.
- Βενζοδιαζεπίνες: Οι βενζοδιαζεπίνες βοηθούν στην ανακούφιση της ανησυχίας και της έντασης που μπορεί να συνοδεύουν τον ίλιγγο.
Η φαρμακευτική αγωγή για τον ίλιγγο συνήθως χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την αιτία του ιλίγγου.
Ειδικές θεραπείες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν ειδικές θεραπείες για τον ίλιγγο. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Χειρισμούς επανατοποθέτησης ωτολίθων: Οι χειρισμοί επανατοποθέτησης ωτολίθων είναι μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται για την επανατοποθέτηση των ωτολίθων (Ο χειρισμός του Epley).
- Χειρουργική επέμβαση: Χρησιμοποιείται σαν μέθοδος αποκατάστασης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι ένα τραύμα στο κεφάλι.
Ενυδάτωση: Στην περίπτωση του ιλίγγου, η καλή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ζαλάδας και της ναυτίας που συχνά συνοδεύουν το σύμπτωμα. Ειδικότερα, η ενυδάτωση βοηθά:
- Στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
- Στη μείωση των φλεγμονών
- Στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
Ακολουθώντας τον γενικό κανόνα είναι σημαντικό να πίνουμε γύρω στα 8 ποτήρια νερό καθημερινά.
Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ιλίγγου με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στις αλλαγές θέσης, να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες ισορροπίας και να επιδεινώσει την αίσθηση ζάλης.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ιλίγγου:
- Κάνουμε αργές κινήσεις όταν ξαπλώνουμε ή σηκωνόμαστε από το κρεβάτι.
- Ξαπλώνουμε σε μια θέση που δεν προκαλεί ίλιγγο. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό σημαίνει να ξαπλώνουν στο πλάι ή να κοιμούνται με το κεφάλι ελαφρώς ψηλά.
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης πριν τον ύπνο διότι αυτές οι ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν τον ίλιγγο.
- Αποφεύγουμε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως το διάβασμα ή η παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι.
Συμπληρώματα διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιλίγγου, αλλά είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε σε κάθε περίπτωση τον γιατρό μας πριν τη λήψη τους. Μερικά από τα συμπληρώματα περιλαμβάνουν:
- Ginkgo biloba: Το ginkgo biloba είναι ένα βότανο που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στα αυτιά.
- Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ένα βότανο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αντιεμετικών ιδιοτήτων. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ιλίγγου.
- Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής λειτουργίας και της ισορροπίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του ιλίγγου που προκαλείται από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του BPPV, της ημικρανίας και της λαβυρινθίτιδας.
- Βιταμίνη B12: Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη B12 μπορεί να προκαλέσει ζάλη και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.
- Βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να σχετίζεται με το BPPV, τον πιο κοινό τύπο ιλίγγου. Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αυτιών και του εγκεφάλου.
- Συνένζυμο Q10: Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια σε CoQ10 έχει συνδεθεί με διάφορες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιλίγγου.
Συμπέρασμα
Ο ίλιγγος είναι ένα ενοχλητικό και δυσάρεστο σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας. Αφού εντοπιστεί η αιτία που τον προκαλεί και ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να ζήσουμε μια … σταθερή χωρίς περιστροφές ζωή!
To heals προτείνει
Συχνές Ερωτήσεις για τον Ίλιγγο
Τι είναι ο ίλιγγος και ποια είναι τα κύρια συμπτώματά του;
Ο ίλιγγος είναι η ψευδής αίσθηση περιστροφής του ατόμου ή των αντικειμένων γύρω του. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, εμβοές, πονοκέφαλο και αίσθηση αστάθειας.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που προκαλούν περιφερικό ίλιγγο;
Οι πιο συχνές αιτίες περιφερικού ιλίγγου είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), η αιθουσαία νευρίτιδα και η νόσος Meniere.
Μπορεί ο ίλιγγος να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου;
Ναι, ο ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως αδυναμία ή δυσκολία στην ομιλία.
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την εμφάνιση ιλίγγου;
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ιλίγγο λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων, που επηρεάζουν τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού και την ισορροπία.Μπορεί ο ίλιγγος να προκληθεί από φάρμακα;
Ναι, ο ίλιγγος μπορεί να είναι παρενέργεια από φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για την υπέρταση.
Πώς μπορώ να διαχειριστώ τον ίλιγγο με φυσικούς τρόπους;
Η διαχείριση του ίλιγγου περιλαμβάνει την ενυδάτωση, την επαρκή ξεκούραση, τη μείωση του άγχους και τη χρήση χειρισμών, όπως ο χειρισμός του Epley για τον BPPV.
Ποια συμπληρώματα διατροφής είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ιλίγγου;
Συμπληρώματα όπως το Ginkgo biloba, το τζίντζερ, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων του ιλίγγου.
Μπορεί η έλλειψη ύπνου να επιδεινώσει τον ίλιγγο;
Ναι, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ιλίγγου, καθώς μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες ισορροπίας.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ίλιγγος χωρίς φάρμακα;
Ναι, ο ίλιγγος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικές θεραπείες, όπως ο χειρισμός του Epley και η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών, όπως η ενυδάτωση και ο καλός ύπνος.Υπάρχει σχέση μεταξύ ημικρανίας και ιλίγγου;
Ναι, η ημικρανία μπορεί να συνοδεύεται από ιλίγγο, μια κατάσταση γνωστή ως ημικρανική αιθουσοπάθεια, η οποία προκαλεί υποτροπιάζοντα επεισόδια ιλίγγου.