
Θυροειδής: 9+1 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε!!
Κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς υπενθυμίζει τη σημασία του μικρού αυτού αδένα που βρίσκεται στον λαιμό μας, αλλά επηρεάζει όλο το σώμα. Είναι ο ρυθμιστής όχι μόνο του μεταβολισμού, αλλά και της διάθεσής μας. Ένας μικρός αδένας, πολύτιμος και μοναδικός, όμως, πόσοι από εμάς τον προσέχουμε και τον φροντίζουμε; Πόσοι γνωρίζουμε τι κάνει καλό για τη διατήρηση της υγείας του; Και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε;
Πίνακας Περιεχομένων
Τι ειναι ο θυροειδής αδένας;
Ο θυροειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος αδένας του ενδοκρινούς μας συστήματος, εντοπίζεται στον λαιμό, κάτω από την τραχεία και έχει σχήμα πεταλούδας. Παράγει τη θυροξίνη (Τ4),την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3) (από Ιώδιο και τυροσίνη), ορμόνες οι οποίες εμπλέκονται σε πολλούς μηχανισμούς στο σώμα μας, κυρίως στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Παράγει ακόμη και την καλσιτονίνη, ορμόνη η οποία μειώνει την ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και προάγει το σχηματισμό των οστών. Διαταραχή στην παραγωγή και στην ισορροπία αυτών των ορμονών οδηγεί σε παθήσεις του θυροειδούς αδένα.
Ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει σχεδόν κάθε λειτουργία του οργανισμού μας, από τον μεταβολισμό, την συναισθηματική μας ισορροπία, την σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι τη γονιμότητα, την λειτουργία του εντέρου, τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και την θερμοκρασία του σώματος.
10 συμπτώματα που δεν πρεπει να αγνοήσω!
Ο οργανισμός μας θα βαρέσει σήμα κινδύνου, όταν υπάρχει κάποιο θέμα με το θυρεοειδή μας αδένα κι εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αυτά τα σημάδια, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όποιας διαταραχής είναι εξαιρετικά σημαντική.
1. Διαταραχές αντίληψης θερμοκρασίας
Οι ορμόνες που παράγονται στο θυροειδή μας αδένα, ρυθμίζουν κυρίως το μεταβολισμό. Διαταραχή στο επίπεδο των ορμονών αυτών διαταράσσει επομένως και τη λειτουργία του μεταβολισμού. Η διαταραχή αυτή δημιουργεί στα άτομα με υπερθυρεοειδισμό το γενικευμαίνο αίσθημα ζέστης, λόγω αύξησης των καύσεων, ενώ αντίθετα, στα άτομα με υποθυρεοειδισμό το αίσθημα κρύου.
2. Κόπωση
Αν το μόνο που μεταβάλλεται στην καθημερινότητά μας είναι το αυξανόμενο αίσθημα της κόπωσης, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε και τη λειτουργία του θυροειδούς μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, παρατηρούμε έντονη κούραση η οποία οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα του μεταβολισμού.
3. Αυξομείωση βάρους
Απότομη και αδικαιολόγητη αλλαγή στο βάρος μας, αποτελεί το πρωταρχικό μήνυμα δυσλειτουργίας του θυροειδούς. Αύξηση του βάρους σχετίζεται με υπολειτουργία (υποθυρεοειδισμός), ενώ μείωση με υπερλειτουργία (υπερθυρεοειδισμός) του αδένα.
4. Τριχόπτωση
Βασικό σύμπτωμα αυτοάνοσης κυρίως ασθένειας του θυροειδούς είναι και η αλωπεκία ή αλλιως τριχόπτωση, στην οποία συνηθως οφείλεται και η κακή διάθεση των ασθενών. Δυσλειτουργία του θυροειδούς οδηγεί σε μείωση της φερριτίνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην τριχόπτωση. Με την κατάλληλη αγωγή όμως το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.
5. Κρίση πανικού
Το γενικευμένο αίσθημα άγχους που διακατέχει τον ασθενή με υπερθυρεοειδισμό, λόγω υπερπαραγωγής νευροδιαβιβαστών όπως ντοπαμίνη, σεροτονίνη και αδρεναλίνη, μπορεί να εκφραστεί με αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίες μέχρι και κρίση πανικού.
6. Πρησμένος λαιμός
Ο πρησμένος θυρεοειδής αδένας οδηγεί στην κλινική εικόνα ενός πρησμένου λαιμού, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται. Οζοι ή και βρογχοκήλη στον αδένα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κλινική εικόνα.
7. Εξόφθαλμο
Οφείλεται κυρίως σε φλεγμονώδη αυτοάνοση διαταραχή των οφθαλμών, που σχετίζεται συχνά με τη νόσο Graves (θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια). Ακολουθείται από συσσώρευση ιστού πίσω από τα μάτια, με αποτέλεσμα αυτά να προεξέχουν από τις κόγχες.
8. Πονοκέφαλος
Οι συχνοί και ανεξήγητοι πονοκέφαλοι με ξαφνική εμφάνιση μπορεί να οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε διαταραχη του θυροειδούς. Άμεσα, καθώς η δυσλειτουργία του επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου μας λόγω αλλαγής των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών και έμμεσα λόγω της κόπωσης, του άγχους και της αϋπνίας που προκαλούνται από πάθησή του.
9. Ξηροστομία
Μπορεί να οφείλεται και σε διαταραχή του θυρεοειδούς λόγω των αλλαγών στο μεταβολισμού που προκαλεί. Η μειωμένη δραστηριότητα του μεταβολισμού οδηγεί και σε μειωμένη παραγωγή σιέλου.
10. Γαστρεντερικές διαταραχές
Μία από τις πολλές συνέπειες των διαταραχών του θυροειδούς είναι και οι επακόλουθες διαταραχές του γαστρεντερικού. Διάρροιες ή και δυσκοιλιότητες έχουν παρατηρηθεί τόσο σε ασθενείς με υπο- αλλά και με υπέρ- θυρεοειδισμό.
Για την καλή υγεία του θυρεοειδούς, επιλέγω σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό!
Ο θυρεοειδής αδένας χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση σεληνίου (Se), η οποία ενσωματώνεται στις σεληνοπρωτεΐνες. Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου (Se) είναι απαραίτητη για την σωστή παραγωγή και δράση των βασικών αντιοξειδωτικών ενζύμων. Το σελήνιο (Se), αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολύ μεγάλη μεταβολική σημασία, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν το σελήνιο (Se) συνδυάζεται με βιταμίνη Ε.
Έτσι, έχει ιδιαίτερη αξία - κατόπιν σύστασης του γιατρού μας φυσικά - η πρόσληψη ενός συμπληρώματος διατροφής με την υπογραφή μιας αξιόπιστης φαρμακοβιομηχανίας, που να περιέχει οργανικό σελήνιο με τη μορφή της L-selenomethionine. Η απορροφήσιμη από τον οργανισμό μορφή της σεληνομεθειονίνης (L-selenomethionine), έχει μεγάλη σημασία, για την πλήρη αξιοποίηση του σεληνίου. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να προσφέρει υψηλή απορρόφηση και καλύπτει άριστα τις ημερήσιες ανάγκες σε σελήνιο μόνο με ένα δισκίο την ημέρα.
Προσφέρει επίσης, τα εξής πλεονεκτήματα:
- Μείωση των αντισωμάτων αντί-TPO και βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
- Βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής ασθενών με ήπια συμπτωματολογία οφθαλμοπάθειας οφειλόμενη στη νόσο του Graves.
- Συμβολή στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
- Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μείωση του οξειδωτικού στρες.
Φυσικά θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής, όσο αποτελεσματικό και εάν είναι, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας και να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Συμπέρασμα: Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα συμπτώματα είναι αυτά που μας εφιστούν την προσοχή. Όσο πιο γρήγορα τα εντοπίσουμε και κάνουμε τις σχετικές εξετάσεις, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να ρυθμιστεί καλά και άμεσα η διαταραχή του θυρεοειδούς.

Πηγές:
1. ΙnterMed
2. https://endokrinologia.gr/thyreoeidis/
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659
4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14129-hyperthyroidism
5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease
6. https://www.verywellhealth.com/thyroid-disease-dry-mouth-3231729
7. https://www.obesityaction.org/resources/the-role-of-your-thyroid-in-metabolism-and-weight-control/