
Επιχείλιος Έρπης: Πώς εμφανίζεται, πόσο διαρκεί και πώς θα ανακουφιστούμε;
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;
Ο επιχείλιος έρπης (Herpes simplex virus - HSV) οφείλεται στον ιό HSV-1 (ιός του απλού έρπητα). Πρόκειται για έναν μεταδοτικό ιό που προκαλεί συνήθως στοματικές βλάβες. Αυτές εκδηλώνονται με δερματικά εξανθήματα που μοιάζουν με μικρές επώδυνες φουσκάλες (φυσαλίδες) στην περιστοματική περιοχή και πάνω στα χείλη. Οι φυσαλίδες αυτές είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, δημιουργούν μικρά έλκη που διαρκούν 7-10 μέρες και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω της δερματικής επαφής με τον ιό. Η θεραπεία που συνίσταται περιλαμβάνει την εφαρμογή αντιικών και αντιφλεγμονώδων τοπικών αλοιφών στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση του χρόνου επούλωσης των πληγών.
Τύποι του ιού και μετάδοση
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του ιού απλού έρπητα:
- Ο HSV-1, που προκαλεί κυρίως την εμφάνιση του επιχείλιου έρπη
- Ο HSV-2, που είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, αλλά μπορεί να προκαλέσει και την εμφάνιση του επιχείλιου έρπη.
Η εμφάνιση του αφορά άτομα όλων των ηλικιών ανεξαιρέτως. Η επαφή με τον ιό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας και ο ιός να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση μέχρι να βρεθεί μια αφορμή ή αλλιώς ένα αίτιο για την εκδήλωσή του. Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, και ενώ δεν έχουν εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της επαφής με σάλιο μολυσμένου ατόμου, όπου υπάγεται και η κοινή χρήση ειδών όπως πιρούνια, πετσέτες, ποτήρια και καλλυντικά (κραγιόν, κλπ), αλλά και μέσω της άμεσης επαφής με τη μολυσμένη περιοχή (π.χ. φιλί). Τα επεισόδια επιμόλυνσης από τον ιό διαφέρουν από άτομο σε άτομο από πολλές φορές εντός του χρόνου μέχρι 1-2 σε ολόκληρη τη ζωή.
Στάδια και συμπτώματα
Ο ιός ξεκινά την εμφάνισή του προκαλώντας ένα αίσθημα καύσου, φαγούρας και γενικότερης δυσφορίας στην περιοχή που πρόκειται να εμφανιστεί. 1-2 ημέρες αργότερα, αρχίζουν και εμφανίζεται το συσσωμάτωμα φυσαλίδων γεμάτων με διαυγές υγρό, ενώ η περιοχή γύρω από αυτές χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα. Ακολουθεί, μετά από 2-3 ημέρες το σπάσιμο των φυσαλίδων, που αποτελεί και το πιο μεταδοτικό στάδιο του ιού. Μετά το σπάσιμο των φουσκαλών δημιουργείται μια ανοιχτή πληγή και έπειτα μια κιτρινωπή κρούστα, η οποία με τις μέρες αποσυντίθεται και το δέρμα ξεκινά να επουλώνεται.
*Heals tip: Δε σκαλίζουμε ούτε “σπάμε” τη φουσκάλα καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή και του σώματος μας.
Αίτια εμφάνισης
Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του ιού σε κάποιον που είναι ήδη φορέας, είναι οι ακόλουθοι:
- Συνεχές και μη διαχειρίσιμο στρες
- Άγχος
- Ορμονικές αλλαγές
- Σωματική - ψυχολογική κούραση και κόπωση
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
- Έμμηνος ρύση
- Πυρετός από άλλα αίτια
- Έντονες κλιματικές αλλαγές, όπως ψυχρό κλίμα και απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
Θεραπεία και συμβουλές
- Κρύες ή ζεστές κομπρέσες που καταπραΰνουν το πρήξιμο, την κοκκινίλα και τον πόνο.
- Χρήση βαζελίνης, η οποία ενυδατώνει το σημείο και αποτρέπει το σκάσιμο του έρπη και δημιουργεί φράγμα ενάντια στους εξωγενείς παράγοντες μόλυνσης.
- Κατά την περίοδο της έξαρσης του ιού καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν έξαρση της φλεγμονής.
- Αλοιφές και επιθέματα εμποτισμένα με αντιικό φάρμακο δρουν ως «ασπίδα» και ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης και μετάδοσης του ιού.
Συμπληρώματα διατροφής
- Βιταμίνη C και ψευδάργυρος: Η πρόσληψη βιταμίνης C και ψευδαργύρου, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί και να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των βλαβών του έρπητα.
- Πρόπολη: Η πρόπολη έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Βοηθά στην επούλωση των πληγών που προκαλούνται από τον έρπη, καθώς προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
- L-λυσίνη: Πρόκειται για ένα αμινοξύ που δεσμεύει τον ιό του έρπητα και αποτρέπει την αναπαραγωγή του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρόληψη, όταν υπάρχουν συχνές υποτροπές, αλλά και για θεραπεία, με την πρώτα συμπτώματα του ιού.
Συμπέρασμα
Κατά την περίοδο της έξαρσης του ιού καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν έξαρση της φλεγμονής. Τέλος, η χρήση αλοιφών και επιθεμάτων εμποτισμένων με αντιικό φάρμακο δρουν ως «ασπίδα» και ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης και μετάδοσης του ιού.