
Διαβητικό Πόδι : Φροντίδα και περιποίηση ποδιών ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (τύπου Ι, είτε τύπου ΙΙ, είτε διαβήτης εγκυμοσύνης) αποτελεί νόσο με παγκόσμια κατανομή και σοβαρές επιπλοκές για τους πάσχοντες. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων ή, πιο απλά, αδυναμία του οργανισμού να τους χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα αύξηση της τιμής της γλυκόζης του αίματος. Στη βάση αυτού του προβλήματος βρίσκεται η ανεπάρκεια μιας ορμόνης του παγκρέατος, της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια αυτή αφορά είτε μειωμένη παραγωγή της ορμόνης, είτε αυξημένες ανάγκες του οργανισμού στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Η πρόληψη και η εντατική παρακολούθηση αποτελούν χρήσιμα όπλα για την αντιμετώπιση του.
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι το Διαβητικό Πόδι και πώς προκαλείται;
Διαβητικό Πόδι είναι η πάθηση η οποία οφείλεται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και η οποία επηρεάζει την αρτηριακή αιμάτωση του κάτω άκρου, με αποτέλεσμα την διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός. Πιθανό συνεπακόλουθο είναι η φλεγμονή του σκέλους, με αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας, Διαβητικό Πόδι θεωρείται το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη που παρουσιάζει επιπλοκές όπως: Εξέλκωση, Λοίμωξη των ιστών ή Περιφερειακή Νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ευθύνεται για την εναπόθεση διαφόρων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών, τη λεγόμενη αρτηριοσκληρωτική πλάκα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την στένωση της αρτηρίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής σε αίμα από το σημείο της στένωσης και περιφερικότερα. Όσο η βλαπτική επίδραση του Διαβήτη παραμένει, η στένωση μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη θρόμβωση της αρτηρίας με αποτέλεσμα την αδυναμία ροής του αίματος στην περιφέρεια, με δυσμενείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του άκρου.
Διαβητικό Πόδι: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την κατάλληλη φροντίδα του ποδιού αλλά και την έγκαιρη επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό κρίνεται αναγκαία. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα πρώτα δερματικά σημάδια εκδήλωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την θεραπεία. Τα βασικότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν:
- Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι
- Λείο και ερυθρό πόδι
- Παρατηρούνται φουσκάλες ή κάλοι
- Ξηροδερμία
- Μελανιασμένο πόδι
- Αποχρωματισμός του ποδιού
- Έλκος στο πόδι
- Πτώση των τριχών
Διαβητικό πόδι: Φροντίδα και περιποίηση
Η φροντίδα των ποδιών για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι απολύτως απαραίτητη. Η φροντίδα διαβητικού ποδιού πρέπει να είναι επιμελής και συχνή, ενώ τα προϊόντα πρέπει να είναι κατάλληλα για το διαβητικό πόδι. Οι βασικότερες οδηγίες συνοψίζονται παρακάτω:
- Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για μικροτραυματισμούς, κάλους, αλλαγή χρώματος ή προβλήματα στα νύχια. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό και καθρεπτάκι για το σχολαστικό έλεγχο των πελμάτων σας.
- Το πλύσιμο των ποδιών να γίνεται σε χλιαρό και όχι καυτό νερό. Προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για πόδια ασθενών με διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η θερμοκρασία του νερού να ελέγχεται με τον αγκώνα και όχι με τα πόδια σας.
- Να στεγνώνετε πολύ καλά τα πόδια, με ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάκτυλα.
- Η καθημερινή ενυδάτωση είναι σημαντική. Αποφύγετε ωστόσο την περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα (προς αποφυγή μυκητιάσεων). Κυκλοφορούν ειδικά ενυδατικά προϊόντα για ασθενείς με διαβήτη όπως Podia Diabetic’s Foot Protection & Care Cream: Η Κρέμα Προστασίας και Περιποίησης που έχουμε αναπτύξει είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει την έντονη ξηροδερμία, τον κνησμό, τους κάλους και τις σκληρύνσεις. Με 15% ουρία, παρέχει την τέλεια ισορροπία μεταξύ ενυδάτωσης και ασφαλούς κερατόλυσης. Ιατροτεχνολογικό προϊόν κλάσης ΙΙα, είναι δοκιμασμένη ως προς την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητά της σε άτομα με Διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Προτείνεται εφαρμογή στις γάμπες, στα πέλματα και στη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών, ιδανικά δύο φορές τη μέρα.
- Κόψτε με προσοχή τα νύχια σας και όχι πολύ βαθιά. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση λίμα, στρογγυλέψτε τις άκρες, ώστε να μην είναι αιχμηρές. Προσοχή σε τραυματισμούς από ακατάλληλα εργαλεία.
- Να φοράτε πάντα κατάλληλα παπούτσια, στο σωστό νούμερο. Η λάθος επιλογή υποδημάτων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κάλων, τους οποίους δεν πρέπει να προσπαθήσετε ποτέ να αντιμετωπίσετε μόνοι σας κόβοντάς τους ή χρησιμοποιώντας προϊόντα απομάκρυνσης κάλων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- Να φοράτε καθαρές και στεγνές κάλτσες.
- Να ελέγχετε με το χέρι σας το εσωτερικό των παπουτσιών πριν τα φορέσετε. Πετραδάκια ή σκληρίες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ιδιαίτερα επικίνδυνους στα πόδια σας.
- Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι. Θα μπορούσατε να πατήσετε κάτι ή να τραυματιστείτε και να μην το πάρετε έγκαιρα είδηση, ειδικά αν υπάρχει μειωμένη αισθητικότητα λόγω νευροπάθειας.
- Ρυθμίστε το σάκχαρό σας και μην καπνίζετε!
Πηγές:
1. Diabetic Foot Problems
2. What is Diabetes?
3. Σακχαρώδης Διαβήτης ή "ζάχαρο", ένα συχνό νόσημα