
Γυναικεία Γονιμότητα: Πώς να την ενισχύσω;
Η γονιμότητα αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Ως υπογονιμότητα ορίζουμε την αδυναμία σύλληψης μετά από 12 μήνες τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία.
Πίνακας Περιεχομένων
Ποια διατροφή να προτιμήσω;
Όπως δείχνουν οι τρέχουσες μελέτες, μια διατροφή βασισμένη στις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική και σωματική υγεία. Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με ευνοϊκές αλλαγές στην αντίσταση, στην ινσουλίνη, στις μεταβολικές διαταραχές και στον κίνδυνο για παχυσαρκία, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός στο πλαίσιο της γονιμότητας. Χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι η υψηλή κατανάλωση:
- λαχανικών
- οσπρίων
- φρούτων
- ελαιόλαδου
- μη επεξεργασμένων υδατανθράκων
- γαλακτοκομικών
- πουλερικών με χαμηλά λιπαρά
- λιπαρών ψαριών
- κόκκινου κρασιού
Αντίθετα, είναι πολύ περιορισμένη η κατανάλωση
- κόκκινου κρέατος
- απλών σακχάρων
Έχει σημασία η ποιότητα των υδατανθράκων;
Τόσο η ευαισθησία στην ινσουλίνη όσο και ο μεταβολισμός της γλυκόζης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ωορρηξία και τη γυναικεία γονιμότητα. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η κατανάλωση προϊόντων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη δυσλιπιδαιμία και το οξειδωτικό στρες, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και τις λειτουργίες των ωοθηκών.
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη:
- Άσπρο ψωμί
- Πατάτες
- Μπισκότα
- Κέικ
- Ωριμη μπανάνα, καρπούζι, πεπόνι
- Μέλι
- Ζάχαρη
Είναι σημαντικά τα μέταλλα;
Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για πολλές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού όπως η διατήρηση της ποιότητας των ωοκυττάρων αλλά και η γονιμοποίηση. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του οργανισμού σε μέταλλα μπορεί να διαταράξει τη γονιμότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η σωστή πρόσληψη μετάλλων μέσω της διατροφής αλλά και μέσω συμπληρωμάτων εφόσον αυτό χρειάζεται. Πιο συγκεκριμένα το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το ιώδιο και το σελήνιο είναι απαραίτητα στοιχεία όσον αφορά τη γονιμότητα.
Θα με βοηθήσουν τα αντιοξειδωτικά;
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην στειρότητα. Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου και είναι απαραίτητη, καθώς συμμετέχει στη διαδικασία της σύνθεσης του κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του ωοθυλακίων και για την ωορρηξία. Επιπρόσθετα , η ινοσιτόλη έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και βελτιώνει την ωορρηξία. Τέλος, η l-καρνιτίνη φαίνεται να είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, στην ενδομητρίωση και στην αμηνόρροια.
Έχουν σημασία τα ω-3 λιπαρά οξέα;
Oι μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 που προέρχονται είτε από τα λιπαρά ψάρια, είτε από τα συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν:
- στην ανάπτυξη και ωρίμανση των ωαρίων
- στην μείωση του κινδύνου για ανωορρηξία
- στην αύξηση των συγκεντρώσεων της προγεστερόνης. Η ορμόνης αυτή «προετοιμάζει» το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) για το γονιμοποιημένο ωάριο.
Βοηθάει η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ;
Η πλειονότητα των ερευνητικών μελετών δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να καθυστερήσει την επίτευξη εγκυμοσύνης και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ, και ιδιαίτερα η αυξημένη κατανάλωση, έχει συνδεθεί με μειωμένη γονιμότητα και με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών εμμήνου ρύσεως.
Είναι καλό να γυμνάζομαι;
Οι έρευνες δείχνουν ότι η πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα, καθώς επηρεάζει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, μπορεί να οδηγήσει σε υποθαλαμική αμηνόρροια , η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε στειρότητα. Ωστόσο, η μέτρια σωματική δραστηριότητα συνιστάται για τη βελτίωση της λειτουργίας και της γονιμότητας των ωοθηκών, ειδικά σε γυναίκες με παχυσαρκία ή/και σε γυναίκες που αδυνατούν να διαχειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις.
Συμπέρασμα: Καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή σχετίζεται με τη γονιμότητα, είναι πολύ σημαντικό η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής. Πέρα από το κομμάτι της διατροφής όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Το Heals.gr προτείνει:
1. Inofert Plus - Συμπλήρωμα Διατροφής που Συμβάλλει στην Αύξηση της Γονιμότητας, 30 Κάψουλες2. Vitabiotics Pregnacare Before Conception 30 Κάψουλες
3. Vitabiotics Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αναπαραγωγική Υγεία His & Her Conception Dual Pack 2 x 30 Ταμπλέτες
4. FertilFix Woman Συμπλήρωμα Διατροφής Για την Διαχείριση της Γυναικείας Υπογονιμότητας 30 Δισκία
5. FertilFix Man Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Ανδρική Υπογονιμότητα 60 Δισκία
6. Health Aid Selenium Plus (Vitamins A, C, E & Zinc) Συμπλήρωμα Διατροφής με Σελήνιο, Βιταμίνες & Ψευδάργυρο με Αντιοξειδωτική Δράση 60 Ταμπλέτες
Πηγές:
1. Chiu YH, Chavarro JE, Souter I. Diet and female fertility: doctor, what should I eat? Fertil Steril. 2018 Sep;110(4):560-569. doi: 10.1016/j.fertnstert.2018.05.027. PMID: 30196938.
2. Skoracka K, Ratajczak AE, Rychter AM, Dobrowolska A, Krela-Kaźmierczak I. Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects. Adv Nutr. 2021;12(6):2372-2386. doi:10.1093/advances/nmab068