
Γονιμότητα: 7+1 Συμβουλές Ενίσχυσης της Γονιμότητας για Γυναίκες και Άνδρες!
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου, θα συζητήσουμε μερικές σημαντικές συμβουλές για την γυναίκα αλλά και τον άνδρα με στόχο να ενισχύσουν την γονιμότητα τους!
Πίνακας Περιεχομένων
Πόσο συχνή είναι η υπογονιμότητα;
Περίπου το 8-12% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθειά του να αποκτήσει απογόνους. Η υπογονιμότητα δεν είναι πάντα πρόβλημα της γυναίκας, αλλά εμφανίζεται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων υπογονιμότητας προκαλείται από γυναικεία προβλήματα. Ένα άλλο ένα τρίτο των προβλημάτων γονιμότητας οφείλεται στον άνδρα.
Οι υπόλοιπες περιπτώσεις προκαλούνται από ένα μείγμα ανδρικών και γυναικείων προβλημάτων ή από άγνωστα προβλήματα, η λεγόμενη ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την γονιμότητα;
Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ορισμένοι από τους κύριους λόγους υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:
- Ανωμαλίες στο σύστημα αναπαραγωγής: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα, προβλήματα με την ωρίμανση και απελευθέρωση του ωαρίου, εμπόδια στη μεταφορά των σπερματοζωαρίων ή προβλήματα με την εμφύτευση του εμβρύου.
- Ενδοκρινικές διαταραχές: Ορισμένες ενδοκρινικές διαταραχές, όπως η πολυκυστική νόσος των ωοθηκών (PCOS) και η υποθυρεοειδισμός, μπορούν να επηρεάσουν την υπογονιμότητα.
- Προβλήματα με την ποιότητα των σπερματοζωαρίων: Οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποιότητα, την κινητικότητα ή την παραγωγή σπερματοζωαρίων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υπογονιμότητα.
- Ηλικία: Η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικών παθήσεων αυξάνεται. Επίσης, οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγή υγιών και κινητών σπερματοζωαρίων με την πάροδο του χρόνου.
- Τρόπος ζωής : Οι συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπογονιμότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και μπορεί να εμφανιστεί λόγω συνδυασμού πολλών παραγόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία μπορεί να μην είναι γνωστή. Σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε με ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των αιτιών υπογονιμότητας και να προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
7 Συμβουλές για την ενίσχυση της γονιμότητας
1. Ελέγχουμε το βάρος μας
Το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Υπάρχει η άποψη ότι οι γυναίκες που έχουν πλησιέστερο βάρος στο ιδανικό τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης. Αντίθετα, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, αλλά και οι υπερβολικά αδύνατες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη.
Οι ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και στους άνδρες. Και σε αυτήν την περίπτωση, το σωματικό βάρος επηρεάζει την ορμονική ισορροπία και μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης. Ωστόσο, για τις γυναίκες η παράμετρος του βάρους έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επειδή το σώμα τους πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
2. Υιοθετούμε καλές υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Δεν χρειάζονται ακρότητες, αλλά μόνο μια ισορροπημένη διατροφή που θα μας χαρίσει ενέργεια και θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα. Διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πλήρεις ολικές δημητριακές, υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως ψάρια, κοτόπουλο και φασόλια, και υγιεινά λιπαρά όπως ελαιόλαδο.
3. Κόβουμε το καπνισμα
Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μειωμένο αριθμό και ποιότητα ωοθηκών, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης. Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν μειωμένη ποιότητα και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, καθώς και αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων με ανωμαλίες. Αυτό οδηγεί σε δυσκολίες σύλληψης και αυξημένο κίνδυνο ανεπιτυχούς γονιμοποίησης.
4. Σταματάμε το αλκοολ
Το αλκοόλ με την σειρά του επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών και των γυναικών. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του ενδοκρινικού συστήματος, περιλαμβανομένων των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος και να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.
5. Ξεκινάμε την Άσκηση
Η σωματική άσκηση επιδρά θετικά ακόμη και στη γονιμότητα. Άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής έχουν μικρότερες πιθανότητες σύλληψης σε σχέση με πιο δραστήρια άτομα.
6. Αυξάνουμε τις σεξουαλικές μας δραστηριότητες
Η καθημερινή επαφή φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, αλλά, από την άλλη, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει από όλα τα ζευγάρια. Το να έρχεστε κάθε δεύτερη μέρα είναι επίσης σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό.
7. Ρυθμίζουμε τον θυρεοειδή μας
Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα, επηρεάζοντας τόσο τη σύλληψη, όσο και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα της TSH στον οργανισμό για παράδειγμα, επιδρούν το δεύτερο μισό του κύκλου μετά την ωορρηξία.
Υπάρχουν βιταμίνες που ενισχύουν την γονιμότητα;
Φυσικά η τελευταία συμβουλή είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγική λειτουργία, να ενισχύσουν τη ζωτικότητα και φυσικά να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Αυτό, βέβαια, ισχύει και για τη μέλλουσα μαμά και για το μέλλοντα μπαμπά.
- Βιταμίνη Β12
Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Μία από τις οκτώ βιταμίνες Β, η Β12 βοηθά τον εγκέφαλό μας και το νευρικό σύστημα να λειτουργεί. Οι γιατροί αναφέρουν επιτυχημένες εγκυμοσύνες σε υπογόνιμες γυναίκες μετά από από χορήγηση Β12.
- Βιταμίνη D
Τα οφέλη της D3 στην ανδρική γονιμότητα εμφανίζονται κυρίως στην ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος. Μιας και η βιταμίνη D έχει άμεση σχέση με τη σωστή απορρόφηση ασβεστίου, παρατηρείται πως τα φυσιολογικά επίπεδά της αυξάνουν την ποσότητα ασβεστίου στο σπέρμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητικότητά του.
- Ακετυλο L-καρνιτίνη
η λήψη καρνιτίνης μπορεί να βοηθήσει στη στυτική λειτουργία. Επίσης, στις γυναίκες η ακετυλο-L-καρνιτίνη βελτιώνει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, της αμηνόρροιας και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών που σχετίζονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα.
- Συνένζυμο Q10
Βρίσκεται στο σπερματικό υγρό. Η ανεπάρκεια του CoQ10 μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του σπέρματος, χαμηλότερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
- Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητα στις γυναίκες, επειδή συμβάλλουν στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Στους άνδρες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής, της ποιότητας και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.
- Ινοσιτόλη: Η καθημερινή χορήγηση ινοσιτόλης, μπορεί να αυξήσει την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, να αυξήσει την παραγωγή ωαρίων καθώς και να βελτιώσει την ποιότητά τους. Ακόμη και καταστάσεις ολιγο- ή αμηνόρροιας μπορούν σημαντικά να βελτιωθούν με τη λήψη μυο-ινοσιτόλης.
Τip για τις γυναίκες: Σας συμβουλεύουμε να λαμβάνετε 400 μικρογραμ. φυλικού οξέως καθημερινά γιατί αυτό, επιπλέον, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Η έναρξη της λήψης του συμπληρώματος θα πρέπει να είναι περίπου 1- 2 μήνες πριν τη γονιμοποίηση.
Συμπέρασμα: Η διατήρηση υγιούς τρόπου ζωής και η κατανάλωση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που προωθούν τη γονιμότητα μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία. Αναζητήστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, D, E, Β-συμπλέγματα, φολικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο για να ενισχύσουμε τη γονιμότητα.
Το heals.gr προτείνει:
Vitabiotics Pregnacare Before Conception Για Πριν Την Σύλληψη, 30 Κάψουλες. Το Pregnacare® Conception έχει σχεδιαστεί ειδικά με βάση διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκειμένου να συμβάλλει στην αναπλήρωση θρεπτικών ουσιών και στη διατήρηση των αποθεμάτων τους προετοιμάζοντας τον οργανισμό για την εγκυμοσύνη. Το συμπλήρωμα διατροφής Pregnacare Conception της Vitabiotics περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να συμβάλλουν στην αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας.
Πηγές
1. https://www.embryomedicine.gr/10-tips-gia-ypogonimothta/
2. https://www.iatropedia.gr/diatrofi/gonimotita-pos-tin-epireazoun-ta-omega-3-lipara-oksea/117138/
3. https://diatrofi.gr/gonimotita-kai-diatrofi-yparchei-syndesi/
4. https://www.ivf-embryo.gr/ypogonimotita
5. https://mariaprokopiou.gr/thyreoeidis-kai-gonimotita/