
Γιατί δεν χάνω κιλά: 10 λόγοι που θα μας εκπλήξουν!
Μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό αν αισθανόμαστε ότι κάνουμε τα πάντα σωστά όσον αφορά την ευεξία και την προσπάθεια απώλειας βάρους, όπως να τρώμε υγιεινά και να κινούμαστε καθημερινά, αλλά ο αριθμός στην ζυγαριά να παραμένει ο ίδιος. Ίσως συχνά να αναρωτιέστε, γιατί δεν χάνω βάρος;
Αυτό το άρθρο απαριθμεί 10 λόγους για τους οποίους δεν χάνουμε κιλά ενώ παράλληλα θα δώσουμε και χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε το στάδιο αυτό και να βοηθήσουμε το σώμα και τον οργανισμό μας να μπει πάλι σε φόρμα!
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Δεν παρακολουθούμε τι ακριβώς τρώμε.
- 2. Συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ζάχαρη.
- 3. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
- 4. Κάνουμε δίαιτα για πάρα πολύ καιρό.
- 5. Έχουμε μια ιατρική πάθηση που κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.
- 6. Δεν τρώμε προσεκτικά.
- 7. Έχουμε υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
- 8. Δεν πίνουμε αρκετό νερό.
- 9. Δεν έχουμε εντάξει την αερόβια γυμναστική στο πρόγραμμά μας.
- 10. Δεν έχουμε δοκιμάσει να καταναλώσουμε συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους.
1. Δεν παρακολουθούμε τι ακριβώς τρώμε
Η επίγνωση είναι απίστευτα σημαντική εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Πολλοί δεν έχουμε ιδέα πόσο πραγματικά τρώμε. Μελέτες δείχνουν ότι η παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής βοηθά στην απώλεια βάρους. Τα άτομα που χρησιμοποιούν ημερολόγια τροφίμων ή φωτογραφίζουν τα γεύματά τους χάνουν συνεχώς περισσότερο βάρος από τα άτομα που δεν το κάνουν.
Tip: Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε στο κινητό μας και να τις χρησιμοποιούμε για να προγραμματίζουμε τα γεύματα μας και να μετράμε παράλληλα τις θερμίδες αυτών που τρώμε.
2. Συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ζάχαρη
Τα ζαχαρούχα ποτά παρόλο που γνωρίζουμε ότι περιέχουν πολλές θερμίδες, πολλές φορές ξεχνάμε ότι περιέχουν και τεράστια ποσότητα ζάχαρης με αποτέλεσμα να μην τα απορρίπτουμε σε τέτοιο βαθμό όπως τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ζαχαρούχα ποτά όπως γνωστά αναψυκτικά που κυκλοφορούν τις τελευταίες δεκαετίες στην αγορά, ισχύει επίσης για «πιο υγιεινά» ποτά όπως βιταμινούχα νερά, τα οποία είναι επίσης γεμάτα ζάχαρη.
Ακόμη και οι χυμοί φρούτων είναι προβληματικοί και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ένα μόνο ποτήρι μπορεί να περιέχει παρόμοια ποσότητα ζάχαρης με πολλά κομμάτια ολόκληρων φρούτων.
3. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
Βάση διαφόρων μελετών για το αλκοόλ και το βάρος έχουν εξαχθεί μικτά συμπεράσματα. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι καλή, ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση βάρους.
Αν μας αρέσει το αλκοόλ αλλά θέλουμε να χάσουμε βάρος, ίσως είναι καλύτερο να επιμείνουμε στα οινοπνευματώδη ποτά (βότκα, ουίσκι) αναμεμειγμένα ή μη, με ένα ρόφημα μηδενικών θερμίδων. Η μπύρα, το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά με ζάχαρη είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι το ίδιο το αλκοόλ έχει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το οποίο είναι υψηλό.
4. Κάνουμε δίαιτα για πάρα πολύ καιρό
Μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να κάνουμε «δίαιτα» για πολύ καιρό. Εάν χάνουμε βάρος για πολλούς μήνες και έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου έχουμε σταματήσει να βλέπουμε διαφορά, ίσως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα.
Για αρχή ας προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη θερμίδων κατά μερικές εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα, να κοιμόμαστε περισσότερο και να σηκώνουμε βάρη με στόχο να δυναμώσουμε και να αποκτήσουμε περισσότερους μυς. Ας επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα λίπους του σώματός μας για 1-2 μήνες προτού αρχίσουμε να προσπαθούμε ξανά να χάσουμε βάρος.
5. Έχουμε μια ιατρική πάθηση που κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.
Οποιαδήποτε ιατρική πάθηση που επηρεάζει τις ορμόνες μας (όπως ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), τα επίπεδα ινσουλίνης σας (όπως ο διαβήτης) ή η αρτηριακή σας πίεση (όπως καρδιακές παθήσεις) θα δυσκολέψει την απώλεια βάρους.
Εάν έχουμε δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο, ίσως είναι καιρός να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας και να δούμε εάν κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα μας εμποδίζει να χάσετε βάρος. Μόλις ληφθεί μέριμνα για αυτό, θα μπορούμε να αρχίσουμε να χάνουμε βάρος ξανά ή μπορούμε αν θέλουμε να συνεργαστούμε με έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια δίαιτα που να λειτουργεί για τις δικές μας ανάγκες.
6. Δεν τρώμε προσεκτικά
Μια τεχνική που ονομάζεται ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία απώλειας βάρους στον κόσμο. Περιλαμβάνει την επιβράδυνση, το φαγητό χωρίς περισπασμούς, την απόλαυση και την απόλαυση κάθε μπουκιάς ενώ ακούμε τα φυσικά σήματα που λένε στον εγκέφαλό μας πότε το σώμα σας έχει χορτάσει.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσεκτική διατροφή, χωρίς περισπασμούς από μια οθόνη της τηλεόρασης, κινητού ή υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους και να μειώσει τη συχνότητα της υπερφαγίας.
Tips:
- Να φάμε με μηδενικούς περισπασμούς, καθισμένοι σε ένα τραπέζι με μόνο το φαγητό μας.
- Να τρώμε αργά και μασάμε καλά. Να προσπαθούμε να απολαύσουμε τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές.
- Όταν θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε χορτάτοι, να πιούμε λίγο νερό και σταματήσουμε να τρώμε.
7. Έχουμε υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Η απώλεια βάρους είναι γενικά μια αργή διαδικασία. Πολλοί χάνουμε την υπομονή μας πριν φτάσουμε στο στόχο μας. Αν και είναι συχνά δυνατό να χάσουμε βάρος γρήγορα στην αρχή, λίγοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν βάρος με ρυθμό μεγαλύτερο από 1-2 κιλά την εβδομάδα.
Μια άλλη πρόκληση μπορεί να είναι να έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και άσκηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούν όλοι να μοιάζουν με μοντέλο γυμναστικής ή bodybuilder, και αυτό είναι εντάξει. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά βελτιωμένες και μη ρεαλιστικές.
Κάποια στιγμή, το βάρος μας θα φτάσει σε ένα καθορισμένο σημείο όπου το σώμα μας αισθάνεται άνετα. Η προσπάθεια να προχωρήσουμε πέρα από αυτό μπορεί να μην αξίζει τον κόπο και μπορεί ακόμη και να έχει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
8. Δεν πίνουμε αρκετό νερό
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, το νερό μπορεί να βοηθήσει να χάσουμε βάρος και περιττά κιλά. Αυτό συμβαίνει διότι το νερό έχει την ιδιότητα να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και παράλληλα να ενισχύει τον μεταβολισμό. Ας ενυδατωθούμε αμέσως τώρα, πάμε να αρπάξουμε ένα ποτήρι νερό!
9. Δεν έχουμε εντάξη την αερόβια γυμναστική στο πρόγραμμά μας
Θυμάστε τις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των θερμίδων; Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Η αερόβια γυμναστική αφορά τις ασκήσεις που γίνονται με στόχο την αύξηση λειτουργίας του καρδιακού ρυθμού σε παρατεταμένη περίοδο. Επιπλέον, σημαντικός στόχος είναι η βελτίωση της παροχής οξυγόνου στον οργανισμό μας.
Αερόβιες χαρακτηρίζονται όλες οι δραστηριότητες και οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες. Συνήθως στοχεύουμε να κάνουμε αερόβια γυμναστική για μεγάλη χρονική διάρκεια ακολουθώντας μέτρια επίπεδα έντασης.
Tip: Εάν θέλουμε η άσκησή μας να αποφέρει αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τον καρδιακό μας ρυθμό, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, μαθήματα CrossFit ή άλλες προπονήσεις υψηλής έντασης που μεγιστοποιούν την καρδιαγγειακή άσκηση.
10. Δεν έχουμε δοκιμάσει να καταναλώσουμε συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους
Τα συμπληρώματα διατροφής που απευθύνονται στην απώλεια βάρους είναι παρασκευασμένα προϊόντα, συνήθως σε μορφή χαπιού, σκόνης, κάψουλας ή σε υγρή μορφή, που προορίζονται να προστεθούν στη διατροφή μας για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Οι συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους τα συμπληρώματα απώλειας βάρους λειτουργούν, είναι η βελτίωση του μεταβολισμού των υδατανθράκων, η αύξηση της καύσης λίπους και η κατανάλωση ενέργειας και η μείωση της αίσθησης πείνας.
Ανάλογα με την ανάγκη που θέλουμε να καλύψουμε υπάρχουν στην αγορά και εξειδικευμένα συμπληρώματα. Μια συζήτηση με το γιατρό, διατροφολόγο αλλά και τον φαρμακοποιό μας θα μας καθοδηγήσει για το ποιο να επιλέξουμε.
Συμπέρασμα: Η επίτευξη του σωστού βάρους προϋποθέτει την υιοθέτηση πολλών μικρών αλλαγών που θα βελτιώσουν σταδιακά την ποιότητα ζωής μας και θα βοηθήσουν το σώμα μας να επανακτήσει την ισορροπία του. Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε την άσκηση, την θετική ψυχολογία και τον επαρκή ύπνο στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στην ισορροπία του οργανισμού μας και θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε το σωστό βάρος.
Το Heals.gr προτείνει:
1. Lanes Kcaligram SlimBody Συμπλήρωμα Διατροφής Για Απώλεια Βάρους, 60 Κάψουλες. Για σίγουρη απώλεια βάρους. Ιατροτεχνολογικό προϊόν με 5απλή δράση:
Μείωση πρόσληψης θερμίδων, Δέσμευση λιπών, Δέσμευση σακχάρων, Κορεσμός, Μείωση τσιμπολογήματος, Αποκατάσταση υγείας της εντερικής χλωρίδας σε 48h.
2. Doctor's Formula Cla Plus 1250mg. Ενα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει καρδαμέλαιο, το οποίο αποδίδει 1000mg συζευγμένο λινολεϊκό οξύ. Το καρδαμέλαιο συμβάλλει στη μείωση του λίπους και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Αποτελεί συνεπώς, σύμμαχο στο αδυνάτισμα για άτομα που ασκούνται και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Συμβάλλει στην τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος και δρα επιβοηθητικά σε άτομα που ακουλουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
3. Solgar Lipotropic Factors. Συμπλήρωμα Διατροφής για Ενίσχυση του Μεταβολισμού. Το Solgar® Lipotropic Factors είναι εξειδικευμένη συνδυαστική φόρμουλα Χολίνης, Ινοσιτόλης και L-Μεθειονίνης. Ενισχύει το μεταβολισμό του λίπους στο σώμα, συμβάλει στη διάσπασή του και στην απομάκρυνση του από το ήπαρ, επιδρά θετικά στη μείωση της χοληστερίνης και βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
5. Forte Pharma XtraSlim 700 Φόρμουλα Για Ισχυρή Καύση Λίπους, 120 Κάψουλες. Το Forte Pharma Xtra Slim 700 είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με το LipoXim® (μίγμα από φύκι wakame και κουρκουμά), και επιπλέον konjac, Χολίνη, χρώμιο και βιταμίνες Β1 και Β6 για αδυνάτισμα και έλεγχο του βάρους. Το Φύκι wakame μπορεί να αυξήσει τη παραγωγή της θερμογενίνης (μιας μιτοχονδριακής πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας) και ενισχύει το βασικό μεταβολισμό του οργανισμού και τις μέσες ημερήσιες καύσεις.
Πηγές
1. Zepeda, L., & Deal, D. (2008). Think before you eat: photographic food diaries as intervention tools to change dietary decision making and attitudes. International Journal of ConsumerStudies, 32(6), 692–698
2. Sayon-Orea, C., Martinez-Gonzalez, M. A., & Bes-Rastrollo, M. (2011). Alcohol consumption and body weight: a systematic review. Nutrition Reviews, 69(8), 419–431
3. Timmerman, G. M., & Brown, A. (2012). The Effect of a Mindful Restaurant Eating Intervention on Weight Management in Women. Journal of NutritionEducation and Behavior, 44(1), 22–28
4. Dalen, J., Smith, B. W., Shelley, B. M., Sloan, A. L., Leahigh, L., & Begay, D. (2010). Pilot study: Mindful Eating and Living (MEAL): Weight, eating behavior, and psychological outcomes associated with a mindfulness-based intervention for people with obesity. ComplementaryTherapies in Medicine, 18(6), 260–264