
Αποτοξίνωση και Προβιοτικά: Η Σημασία τους για την Υγεία του Εντέρου
Το έντερο, ένα ζωτικής σημασίας όργανο του οργανισμού, χρειάζεται ισορροπία για να λειτουργεί σωστά. Τα προβιοτικά ενισχύουν την εντερική χλωρίδα, βελτιώνουν την πέψη και απομακρύνουν τοξίνες, χαρίζοντας ευεξία. Ας δούμε γιατί!
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Τι είναι η αποτοξίνωση
- 2. Τι είναι τα προβιοτικά και πού βρίσκονται
- 3. Πώς βοηθούν τα προβιοτικά στην αποτοξίνωση
- 4. Πότε δεν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά
- 5. Συμπέρασμα
- 6. Συχνές Ερωτήσεις για τα Προβιοτικά και την Δράση τους στην Αποτοξίνωση
Τι είναι η αποτοξίνωση
Αποτοξίνωση ονομάζεται η διαδικασία που μας βοηθά να αποβάλλουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας. Τοξίνες μπορούν να βρεθούν στον οργανισμό μας για διάφορους λόγους, με βασικότερο τη διατροφή. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς αποβολής των τοξινών μέσω των νεφρών, του ήπατος, του δέρματος και του πεπτικού συστήματος, καθώς αυτές προκαλούν μια σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, εντερική δυσλειτουργία, κόπωση, ακόμα και ακμή.
Η αποτοξίνωση επομένως είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, ώστε να μειωθούν οι φλεγμονές στον εντερικό σωλήνα και να αποκατασταθεί η υγεία και η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Βασικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης παίζουν τα προβιοτικά, είτε αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό είτε απο συμπληρώματα διατροφής.
Τι είναι τα προβιοτικά και πού βρίσκονται
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια ή ζύμες) κάποια στελέχη των οποίων συναντώνται στο έντερο και αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής, έχοντας ως βασικό ρόλο να εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου. Κάποια στελέχη προβιοτικών, όπως τα lactobacillus, bifidobacteria, enterococcus και streptococcus, βρίσκονται στο λεπτό έντερο, ενώ άλλα στελέχη, όπως τα bifidobacteria, lactobacillus, clostridia και enterococcus, βρίσκονται στο παχύ έντερο.
Τα προβιοτικά μπορούμε να τα λάβουμε μέσω της διατροφής, καθώς υπάρχουν πλούσια σε τροφές όπως το:
Γιαούρτι: κυρίως στο πρόβειο και στο κατσικίσιο γιαούρτι που καταναλώνονται με την πέτσα.
Κεφίρ: Πιο πλούσιο σε προβιοτικά και από το γιαούρτι
Ξινόγαλα: Γαλακτοκομικό προϊόν που προέρχεται από τη ζύμωση του γάλακτος, συνήθως αγελαδινού, πρόβειου ή κατσικίσιου.
Τουρσί: H τοποθέτηση των λαχανικών σε άλμη ή ξύδι βοηθάει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών.
Τσάι kombucha: Eίναι προϊόν ζύμωσης με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που βοηθάει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Πώς βοηθούν τα προβιοτικά στην αποτοξίνωση
Τα προβιοτικά έχουν την ικανότητα προσκολλώνται στον βλεννογόνο και να ενισχύουν τον επιθηλιακό φραγμό του εντέρου, να εκκρίνουν αντιμικροβιακές ουσίες και να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά την πέψη τους, παράγονται ορισμένες ουσίες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην προστασία του εντερικού τοιχώματος. Οι ουσίες αυτές είναι:
Λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
Παράγονται από την πέψη των φυτικών ινών και διατηρούν ακέραιο το εντερικό τοίχωμα, βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες από τον οργανισμό και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη των φυτικών ινών, οι οποίες είναι το κύριο υπόστρωμα για την παραγωγή SCFAs.
Πρωτεΐνες και πεπτίδια
Έχουν αντιβακτηριδιακή και προστατευτική δράση καθώς ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξίνες.
Συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και στα κύτταρα του σώματος, βοηθώντας τον οργανισμό να μειώσει τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες και και να ενισχύσει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Η παρουσία βιταμινών Β, όπως Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, ενισχύει τον μεταβολισμό των τοξικών ουσιών καθώς και τη λειτουργία του ήπατος, του βασικού οργάνου που πραγματοποιεί αποτοξινωτικές διεργασίες.
Έτσι μειώνονται τα λιγότερο επιθυμητά, αλλά και τα επιβλαβή βακτήρια στον οργανισμό μας. Με τους μηχανισμούς αυτούς, λοιπόν, τα προβιοτικά:
- επαναφέρουν την εντερική μικροχλωρίδα,
- ανακουφίζουν από πεπτικές διαταραχές του εντέρου (φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια), ενώ παράλληλα
- διευκολύνουν την απορρόφηση των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές.
Πότε δεν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η λήψη προβιοτικών δεν συνιστάται ή πρέπει να γίνεται με προσοχή:
- Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως HIV/AIDS, καρκίνο ή άλλα νοσήματα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν προβιοτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από τα βακτήρια των προβιοτικών.
- Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση: Η λήψη προβιοτικών μετά από χειρουργική επέμβαση, ειδικά στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Σύνδρομο Διάτρητου Εντέρου: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες τα προβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται όταν υπάρχει σύνδρομο διάτρητου εντέρου, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
- Αλλεργίες: Άτομα με αλλεργίες σε συγκεκριμένα βακτήρια ή συστατικά των προβιοτικών πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη τους.
- Λήψη αντιβιοτικών: Παρόλο που τα προβιοτικά συχνά συνιστώνται κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε σε διαφορετική χρονική στιγμή από τα αντιβιοτικά, καθώς τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια των προβιοτικών.
Συμπέρασμα
Για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος και την επαναφορά του οργανισμού μας σε καλή λειτουργία, ειδικά μετά από περιόδους γιορτών και “καταχρήσεων”, η λήψη προβιοτικών είναι επιτακτική ανάγκη.
Το heals προτείνει:
Συχνές Ερωτήσεις για τα Προβιοτικά και την Δράση τους στην Αποτοξίνωση
Πότε δεν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;
Η λήψη προβιοτικών δεν συνιστάται σε περιπτώσεις αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματος, πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης, συνδρόμου διάτρητου εντέρου, αλλεργιών σε συγκεκριμένα βακτήρια ή κατά τη λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
Πόσο καιρό πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;
Η διάρκεια λήψης προβιοτικών εξαρτάται από τον λόγο που τα χρησιμοποιούμε. Για τη γενική εντερική υγεία, μπορούν να λαμβάνονται καθημερινά για μεγάλο διάστημα. Αν λαμβάνονται λόγω αντιβιοτικών, προτείνεται να συνεχίζονται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια και ζύμες, που ωφελούν την υγεία του εντέρου. Βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε ποιες τροφές βρίσκονται τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα, το τουρσί, το τσάι kombucha και άλλα προϊόντα ζύμωσης.Πώς βοηθούν τα προβιοτικά στην αποτοξίνωση;
Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην αποτοξίνωση ενισχύοντας τον εντερικό φραγμό, παράγοντας αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία απομακρύνουν τις τοξίνες και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπορώ να λαμβάνω προβιοτικά μαζί με αντιβιοτικά;
Ναι, αλλά συνιστάται η λήψη τους σε διαφορετική χρονική στιγμή από τα αντιβιοτικά, π.χ. με διαφορά 2-3 ωρών, για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών.
Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη προβιοτικών;
Οι παρενέργειες είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα ή ήπια γαστρεντερική δυσφορία, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες χρήσης. Σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.