
Ανεμοβλογιά: Άμεση ανακούφιση για τον κνησμό και την ταλαιπωρία του παιδιού
Φουσκάλες που φαγουρίζουν, πυρετός και αρκετές δόσεις ανησυχίας για τους γονείς. Η ανεμοβλογιά είναι μια παιδική ασθένεια που, αν και συχνή, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση. Ας γνωρίσουμε αυτήν την παιδική ασθένεια, τους τρόπους μετάδοσης και τις θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Τι είναι η ανεμοβλογιά
- 2. Μετάδοση ανεμοβλογιάς
- 3. Ποιες είναι οι επιπλοκές της ανεμοβλογιάς
- 4. Πρόληψη της ανεμοβλογιάς
- 5. Συμπέρασμα
Τι είναι η ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (Varicella Zoster Virus-VZV), ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Χαρακτηρίζεται από γενικευμένο φυσαλιδώδες, κνησμώδες εξάνθημα, κόπωση και πυρετό.
Όποιος έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά έχει πιθανότητες να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα στο μέλλον. Τόσο η ανεμοβλογιά όσο και ο έρπητας ζωστήρας προκαλούνται από τον ίδιο ιό, τον ιό της varicella-zoster (VZV). Μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή σε ορισμένα νευρικά κύτταρα. Σε κάποια στιγμή στη ζωή, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα, ο οποίος εκδηλώνεται ως ένα επώδυνο εξάνθημα που ακολουθεί τη πορεία ενός νεύρου.
Μετάδοση ανεμοβλογιάς
Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ιδιαίτερα στο πρώιμο στάδιο της και ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Η περίοδος μεταδοτικότητας κυμαίνεται από 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4-5 ημέρες μετά, ή μέχρι οι βλάβες να σχηματίσουν εφελκίδες. Μεταδίδεται και αερογενώς μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή το βήχα, αλλά και από την επαφή με τα υγρά των εξανθημάτων.
Ο χρόνος επώασης της ανεμοβλογιάς κυμαίνεται από 2 έως 3 εβδομάδες. Έτσι τα πρώτα σημάδια νόσησης εμφανίζονται συνήθως 14-21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, ενώ η διάρκεια της είναι συνήθως 5-10 ημέρες.
Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό: Ήπιος έως μέτριος πυρετός, ειδικά στην αρχή.
- Κόπωση και Κεφαλαλγία: Το παιδί μπορεί να νιώθει ατονία και να έχει μειωμένη όρεξη.
- Εξάνθημα: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι τα μικρά κόκκινα στίγματα που εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες με υγρό. Αυτές τελικά σκάνε και σχηματίζουν κρούστα. Το εξάνθημα στα παιδιά αποτελεί συνήθως την αρχική εκδήλωση της νόσου, εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι (τριχωτό) και στην συνέχεια εξαπλώνεται στον κορμό και το υπόλοιπο σώμα.
- Φαγούρα: Πολύ έντονη φαγούρα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της ανεμοβλογιάς
Η πιο συχνή επιπλοκή της νόσου θεωρείται η δευτεροπαθής βακτηριακή λοίμωξη από κοινά μικρόβια (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) που μπορεί να αφορά διάφορα σημεία του σώματος όπως το δέρμα, τον υποδόριο ιστό, τα οστά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις και το αίμα. Άλλες σοβαρές επιπλοκές οφείλονται σε άμεση λοίμωξη από τον ιό της ανεμοβλογιάς όπως ιογενής πνευμονία και εγκεφαλίτιδα. Σπανιότερες επιπλοκές αποτελούν το σύνδρομο Reye (ασθένεια που προκαλεί βλάβες στο συκώτι και τον εγκέφαλο) σε παιδιά που πήραν ασπιρίνη κατά την οξεία φάση της νόσου, η θρομβοπενία και η αιμορραγική ανεμοβλογιά.
Πρόληψη της ανεμοβλογιάς
Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς (VARIVAX) είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης. Συνιστάται για όλα τα παιδιά σε δύο δόσεις, μία περίπου στους 12-15 μήνες και η δεύτερη στα 4-6 έτη. Αν και το εμβόλιο δεν εγγυάται πλήρη ανοσία, μειώνει έως και 95% τη σοβαρότητα της νόσου. Χορηγείται με υποδόρια ένεση στο δελτοειδή μυ (χέρι) ή την προσθιοπλάγια επιφάνεια του μηρού (πόδι). Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με το εμβόλιο MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) .
Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς αποτελείται από μια εξασθενημένη (ζωντανή, αλλά αδύναμη) μορφή του ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αυτή η μορφή του ιού είναι αρκετά αδύναμη ώστε να μην προκαλέσει την ασθένεια σε ένα υγιές άτομο, αλλά επαρκώς ισχυρή για να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό.
Χρήσιμες συμβουλές για αντιμετώπιση της ανεμοβλογιάς
Η ανεμοβλογιά συνήθως δε χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Μερικές συμβουλές για την ανακούφιση του παιδιού:
- Χρησιμοποιούμε λοσιόν καλαμίνης ή κάνουμε δροσερά μπάνια με προϊόντα που περιέχουν βρώμη. Η καλαμίνη είναι ένα φυσικό ορυκτό με αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην ανακούφιση του κνησμού και του ερεθισμού που προκαλεί το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς. Η βρώμη έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση του κνησμού και του ερεθισμού του δέρματος.
- Κόβουμε τα νύχια του παιδιού για να αποφύγουμε τραυματισμούς από το ξύσιμο. Οι πληγές που προκαλούνται από το ξύσιμο μπορεί να αφήσουν ουλές.
- Φροντίζουμε να πίνει αρκετά υγρά και να τρώει ελαφριά φαγητά. Αν υπάρχουν φουσκάλες στο στόμα, προτιμάμε κρύα ροφήματα και μαλακές τροφές.
- Επιλέγουμε μαλακά, βαμβακερά ρούχα για να μειώσουμε τους ερεθισμούς. Το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα, κρατώντας το δέρμα στεγνό και βοηθώντας στην αποφυγή περαιτέρω ερεθισμού.
- Χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη για τον πυρετό. Η παρακεταμόλη βοηθά στη μείωση του πυρετού, ανακουφίζοντας το παιδί από την αίσθηση καύσου και βελτιώνοντας την γενική του κατάσταση. Αποφεύγουμε την ασπιρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως το σύνδρομο Reye.
- Κρατάμε μακριά τα αδέρφια ή άλλα άτομα της οικογένειας αν δεν έχουν εμβολιαστεί ή περάσει την ανεμοβλογιά. Για τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Επομένως, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την προστασία τους.
Heals Tip: Αν παρατηρήσουμε πολύ υψηλό πυρετό, υπερβολική υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή ή σημάδια μόλυνσης στις φουσκάλες (ερυθρότητα, πρήξιμο ή πύον), επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο.
Συμπέρασμα
Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι μια αναστάτωση, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία για οικογενειακό χρόνο και ξεκούραση. Με λίγη υπομονή, σωστή φροντίδα και αγάπη, το παιδί θα αναρρώσει γρήγορα και θα είναι σύντομα ξανά γεμάτο ενέργεια. Την περίοδο της ασθένειας, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις και να ενισχύσουμε τον δεσμό μας με το παιδί.