
Αλλαγή πάνας: Ο απόλυτος οδηγός για νέους γονείς!
Πίνακας Περιεχομένων

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πάνα;
Η πάνα είναι το “εσώρουχο” του μωρού μας για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα νεογέννητα συνήθως χρειάζεται να αλλάζουν πάνα κάθε 2-3 ώρες δεδομένου ότι αφοδεύουν σχεδόν κάθε φορά που τρώνε. Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να αλλάζουμε πάνα λιγότερο συχνά (πχ το βράδυ πριν τον ύπνο και το πρωί μόλις ξυπνήσει). Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την πάνα τακτικά, ειδικά μετά από κάθε γεύμα ή ύπνο. Η πάνα θα πρέπει να μην είναι βρεγμένη, να μη μυρίζει και να μην είναι βαριά!
Ποιες πάνες πρέπει να διαλέξουμε για το μωρό μας;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το μωράκι μας κατά μέσο όρο θα φορέσει πάνα για 26.000 ώρες της ζωής του! Επομένως, η επιλογή σωστής πάνας είναι μεγίστης σημασίας. Για να μην καταλήξουμε με.. ανεπιθύμητες διαρροές κατά την επιλογή πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
- Μέγεθος: Το πρώτο και κυριότερο κριτήριο είναι το μέγεθος της πάνας. Οι πάνες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος του μωρού. Για να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος, επιλέγουμε την πάνα που αντιστοιχεί στο εύρος του βάρους του.
- Απορροφητικότητα: Η απορροφητικότητα είναι ένα άλλο σημαντικό κριτήριο. Οι πάνες πρέπει να απορροφούν γρήγορα και αποτελεσματικά τις κενώσεις του μωρού, ώστε να το κρατούν στεγνό και να αποφεύγονται οι ερεθισμοί.
- Φιλικότητα προς το δέρμα: Το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξουμε πάνες που είναι κατασκευασμένες από απαλά και φιλικά προς το δέρμα υλικά.
- Άνεση: Η πάνα πρέπει να εφαρμόζει άνετα στο μωρό, ώστε να μην το ενοχλεί και να του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα.
*heals tip: Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε αν το μωρό μας χρειάζεται ακόμα το μέγεθος πάνας που έχουμε ή αν πρέπει να περάσουμε στο επόμενο.
Χρειάζεται απαραίτητα αλλαξιέρα;
Η αλλαξιέρα δεν είναι απαραίτητη για την αλλαγή πάνας. Μπορούμε να φροντίσουμε το μωράκι μας σε οποιοδήποτε άνετο και καθαρό μέρος, όπως στο κρεβάτι, τον καναπέ, ή στο τραπέζι. Ωστόσο, μια αλλαξιέρα μπορεί να κάνει τη διαδικασία αλλαγής πάνας πιο εύκολη και πιο άνετη για εσάς και το μωρό σας. Οι αλλαξιέρες έχουν συνήθως μια μαλακή επιφάνεια για να ξαπλώσει το μωρό, καθώς και ένα κάλυμμα για να το προστατεύσει από τις ακαθαρσίες. Οι αλλαξιέρες μπορεί να έχουν επίσης διάφορα επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως πχ ράφια για να αποθηκεύουμε τα απαραίτητα.
Ποιοι είναι οι “σύμμαχοι” μας κατά την αλλαγή πάνας;
Η εικόνα ενός γονιού να κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά, ενώ είναι φορτωμένος/η με τσάντες - αλλαξιέρες είναι σε όλους μας οικεία. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να έχουμε μαζί μας κατά την αλλαγή πάνας:
- Πάνες ανάλογες με την ηλικία του: Είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεση μας πολλές πάνες και όχι μια τη φορά ώστε να μην εξαντληθούν όταν τις χρειαστούμε. Φυσικά, τις κρατάμε μακρυά από τα χεράκια των μικρών μας “εξερευνητών”.
- Κρέμα αλλαγής πάνας: Η κρέμα αλλαγής πάνας βοηθάει στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος του μωρού από τους ερεθισμούς που μπορεί να προκαλέσουν οι ακαθαρσίες. Οι κρέμες αλλαγής πάνας περιέχουν συνήθως ενυδατικά συστατικά, όπως βαζελίνη, λανολίνη και αλόη, που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Επίσης, περιέχουν συχνά αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η πανθενόλη, που βοηθούν στη μείωση του ερεθισμού.
- Μωρομάντηλα ή ζεστό νερό και σαπούνι: Φυσικά δεν αρκεί μόνο η πάνα για την φροντίδα του μωρού μας. Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής του χρησιμοποιούμε μωρομάντηλα ή πολύ απλά λίγο ζεστό νερό και κάποιο βρεφικό σαπούνι για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς.
- Καθαρές πετσέτες μικρού μεγέθους ή κουβέρτα: Χρησιμοποιούμε καθαρές πετσέτες η μια κουβερτούλα για να αλλάξουμε πάνα στο μωρό μας σε όποια επιφάνεια και αν επιλέξουμε.
- Δοχείο απόρριψης πάνας: Είναι σημαντικό να έχουμε κοντά μας ένα δοχείο αλλαγής πάνας ούτως ώστε να “θωρακίσουμε” τις ανεπιθύμητες μυρωδιές.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή;
Γενικά η αλλαγή πάνας θα γίνει η καθημερινή μας ρουτίνα. Όμως πως θα καταλάβουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; Γενικά οι περισσότερες πάνες διαθέτουν ένδειξη υγρασίας που ενημερώνει πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα του μωρού μας. Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε βάση και στα παρακάτω σημάδια:
- Φτάνουμε μέσα στην πάνα με ένα δάχτυλο και είναι υγρή.
- Βλέπουμε η μυρίζουμε τις ακαθαρσίες του μωρού.
- Η πάνα είναι χαλαρή.
- Η κάτω πλευρά της έχει “φουσκώσει”.
Πως αλλάζουμε πάνα στο μωρό μας;
Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό! Το μωράκι μας, μας κοιτά στα μάτια και αποζητά τη φροντίδα μας. Γενικά η αλλαγή της πάνας θα γίνει μια ιεροτελεστία οπότε εξοπλιζόμαστε με υπομονή και ακολουθούμε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα:
- Φροντίζουμε τη θερμοκρασία του δωματίου ειδικά κατά τους κρύους μήνες. Χρησιμοποιούμε ένα αερόθερμο ούτως ώστε να είναι ζεστός ο χώρος, συνεπώς και το μωρό μας!
- Έχουμε σε θέση βολής τους “συμμάχους” μας όπως προαναφέρθηκε (κρέμες αλλαγής πάνας, μωρομάντηλα, πετσέτες, κλπ).
- Τοποθετούμε το μωρό στην πλάτη του και αφαιρούμε τη χρησιμοποιημένη πάνα. Ανοίγουμε τα λεγόμενα αυτάκια της πάνας που βρίσκονται δεξιά και αριστερά, την αφαιρούμε προσεκτικά και έπειτα την πετάμε στο δοχείο απορριμάτων.
- Καθαρίζουμε προσεκτικά το μωρό μας από μπροστά προς τα πίσω ούτως ώστε να αποφύγουμε τις μολύνσεις. Καθαρίζουμε προσεκτικά όλες τις πτυχές του δέρματος με μαντηλάκια ή και με ένα βρεγμένο πανί.
- Εάν το μωρό μας έχει κάποιο ερεθισμό εφαρμόζουμε σχολαστικά μια κρέμα αλλαγής πάνας στη μηρογεννητική του περιοχή.
- Πιάνουμε απαλά το μωρό, και σηκώνουμε προσεκτικά τα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος του, από τους αστραγάλους, και τοποθετούμε την καθαρή πάνα.
- Κλείνουμε τις ταινίες προστασίας δεξιά και αριστερά, τόσο ώστε να χωράει ανάμεσα στην κοιλίτσα του μωρού και στην πάνα το χέρι μας.
- Μόλις τελειώσουμε, απολυμαίνουμε τα χέρια μας και την περιοχή αλλαγής πάνας.
*heals tip: κατά τη διάρκεια της αλλαγής είναι σημαντικό να μιλάμε στο μωρό μας, να του τραγουδάμε, να του δίνουμε κάποιο παιχνίδι για να ασχοληθεί και γενικά να του αποσπάμε την προσοχή ούτως ώστε να μη νιώθει πως η διαδικασία είναι καταναγκαστική και δύσκολη.
Και για να μην ανησυχούμε…
- Λαμβάνουμε υπόψιν ότι το μωρό μας θα χρειαστεί να αλλάξει πάνα πολλές φορές μέσα στην ημέρα επομένως μέρα με τη μέρα θα εξασκηθούμε και θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι.
- Οι πρώτες κενώσεις του μωρού θα είναι παχιές ή πρασινωπές, το λεγόμενο μηκώνιο. Το μηκώνιο αποτελείται από υλικά, που κατάπιε το νεογνό όσο ήταν μέσα στη μήτρα. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το μηκώνιο απομακρύνεται οι κενώσεις αλλάζουν χρώμα και γίνονται συνήθως κιτρινωπές.
- Υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρήσουμε μια μικρή κολπική έκκριση στην πάνα του κοριτσιού ή λίγο αίμα στα κόπρανα τις πρώτες ημέρες. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και συνήθως ακίνδυνο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον παιδίατρο για οποιαδήποτε αλλαγή εντοπίσουμε.
Συμπέρασμα
Η αλλαγή πάνας μπορεί να μην είναι ευχάριστη για όλους. Σίγουρα όμως θέλετε το μωράκι σας να νιώθει στεγνό, καθαρό και άνετο! Ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες και επιλέγοντας τις σωστές πάνες θα προσφέρετε στο μωρό σας ακριβώς ότι χρειάζεται.. ένα γλυκό χαμόγελο!